IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо войната в Украйна не потопи борсите?

Всички инвестиционни сигнали сочат, че Путин не може да победи

14:05 | 20.04.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако перифразирам съвета на шефа на американската банка JP Morgan Джейми Даймън към инвеститорите и анализаторите от тази седмица, всичко изглежда доста добре, освен възможността да се случи нещо наистина лошо, пише Холмън Дженкинс за Wall Street Journal.

Фондовият пазар досега до голяма степен повтаря модела си на поведение от минали войни, продавайки слуха и купувайки новината. Американският индекс S&P 500 достигна скорошно дъно на 23 февруари, ден преди нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава той нарасна със 167 пункта.

Един канадски фонд мениджър влезе в новините, като посъветва инвеститорите си да продължат да купуват акции, защото при тотална ядрена война разпределението на портфейла им така или иначе би било без значение.

Поглеждайки назад и опитвайки се да обяснят скромния спад от 7% по време на кубинската ракетна криза, икономистите стигнаха до подобно обяснение: Няма смисъл да калкулираме най-лошия изход, защото няма да има никой, който да се възползва от мъдрото си инвестиционно решение.

Фриц Тод, който построи германските аутобани, казва на Хитлер през ноември 1941 г., че войната не може да бъде спечелена и трябва да бъде прекратена политически. Хитлер отговаря: „Едва ли виждам начин да се стигне до политически край“.

Фюрерът държеше на своето. В картите винаги има край на конфликта чрез преговори, както и сега за Владимир Путин. Но нямаше „екзистенциален“ риск за Германия. Дори при суровите условия, които бяха наложени – безусловна капитулация – страната оцеля и бързо излезе на пътя към превръщането си във водеща държава в Европа. „Екзистенциалният“ риск беше за Хитлер - при всяко споразумение, което можеше да се предвиди, той ще трябваше да напусне властта и да поеме отговорност за престъпленията си.

Путин, в удивително кратък ред, превърна своята авантюра в Украйна в подобен риск не за Русия, а за себе си. Оттук и нажежаването на реториката напоследък. РИА Новости, официалната московска новинарска служба, отправи смразяващ кръвта призив за ликвидацията на Украйна. Сергей Караганов, водещ интелектуалец на Путин, каза пред западен журналист: „Залогът за руския елит е много голям - за тях това е екзистенциална война“ и даде гласност на смайващ сценарий, при който ядрените заплахи карат САЩ да напуснат НАТО.

И въпреки че Вашингтон снабдява армията на Украйна от години, демаршът тази седмица от руското посолство изисква САЩ да спрат това и предупреждава за „непредвидими последици“.

Холмън Дженкинс споменава за първи път епизода Хитлер-Тод на страниците на Wall Street Journal през 2014 г. в очакване Путин да доведе света до такъв момент. Трудно е да не си представим, че сега опипва оръжията си за масово унищожение, особено тактическите си ядрени бойни глави, и се чуди дали те биха могли да предложат изход от дилемата му – загриженост, изразена публично тази седмица от директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

Само един отговор изглежда отговаря на ситуацията: ясен сигнал към Путин, че в такъв случай въздушните сили на НАТО ще се включат във войната в Украйна и ще превърнат по-голямата част от армията му там в тлееща развалина. Точно там, където сега се оформя решаващата сухопътна битка - в Източна Украйна - откритият терен е особено благоприятен за такава въздушна кампания.

Логиката зад това армията му да продължи да се бие ще бъде трудна за игнориране от Путин, ако се надява да остане на власт. Седемте седмици на война бяха полезни: той и неговите вътрешни съюзници имаха шанс да помислят за възможността за поражение. Освен това за колегите му лесното решение е да не позволят всичко, което ценят, да бъде унищожено в името на човек, когото лично ненавиждат.

По един или друг начин САЩ вероятно ще се приближат до централната сцена на конфликта и неговия край. Германия и други се съпротивляват на прекъсването на потока от жизненоважните енергийни долари към Путин не само от загриженост за собствените си икономики; те искат да избегнат рисковете и несигурността, които идват с превръщането на позицията на Путин в Москва в крайно неудържима. Вероятно съветниците на Джо Байдън, с изключение на няколко военни, са съгласни. И ако нещо може да накара китайския президент Си Дзинпин да се включи към САЩ и Европа в Украйна, то ще бъде желанието да не види Путин унизен.

Единствено самите украинци, след като претърпяха руска окупация и видяха, че това означава да се примирят с масовите убийства на цивилни, са вероятен глас на реализъм и твърдост. Напоследък бяха припомнени думите на Джон Кенеди за необходимостта да се остави на Хрушчов път за отстъпление. В случая с Путин съветът идва твърде късно. С неговите гафове и погрешни преценки оцеляването му сега е в собствените му ръце; той не остави на съюзниците нещо, с което да работят. Така наречените реторични ексцесии на Джо Байдън може да отразяват всичко това – да нарече Путин военнопрестъпник, да се позовава на геноцид, да заяви, че Путин не може да остане на власт.

Предполагам, че тези свободни разсъждения се появяват по някаква причина – защото консенсусът след толкова много часове обсъждане в Белия дом е, че Путин вероятно не може да бъде спасен, независимо какво правят САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
А в Афганистан никой не победи. Но руснаците се изтеглиха спокойно, а натовците просто избягаха. И ще се изненадаш, ама афганистанците говорят за Русия с добро, а американците - тях ги мразят както всички "демократизирани" от САЩ народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
То тая работа с изгодна електрическа кола не е толкова просто, колкото си мислиш. При цена на никелът 100 000 на тон, ще стане точно никога. А за тоя кола - ток... нещо? Русия никога не е имала намерение да превзема Киев или цяла украйна, но само да защити рускоезичното население. Мариуполь вече е превзет. Сериозно ли мислиш, че Русия ще плаща репарации на укронацистите? И кой ще ги принуди? Да, забавянето вреди на целия свят, затова укрите да сложат оръжие и да подписват: Донбас независим, Крим руски, украйна неутрална и денацифицирана, с всички гаранции за националната си сигурност - ДОКАТО спазва договорения неутралитет. Така и така Донбас и Крим са ги загубили. И в двете населението не ще да чуе повече за украинска власт. Можеха да си запазят Донбас, ако бяха спазвали Минските споразумения. Репарации са излишни - така и така огромните щети са нанесени в Донбас, а там руснаците ще възстановяват доброволно и без репарации. Впрочем ако украйна стане това, което беше и трябваше да бъде - мост между Русия и ЕС, печалбите и ще бъдат достатъчна компенсация. За съжаление загиналите няма как да се върнат :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
И колко души получават МРЗ? Мисля вече ти показах средната заплата - 56 Б... оттам нататък всичко е до покупателна способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Освен това всякакъв инат и забавяне от страна на Путин ще вредят на целия свят... но реално това си е кликата на путин и те много добре знаят,че нямат ход назад за съжаление ... и сами не си оставиха такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Освен това ти и да искаш и да не искаш НАТО и ЕС излизането на България от тези формати единствено ще влоши нашето положение със сигурност. Има един единствен изход. Путин си прибира башибозука, плаща репарации и руския народ се моли да му простят точно както правят германците и ги е срам няколко десетилетия вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Като отговори какво ? Да му мислят картелите от ОПЕК :) Просто ще направят изгодна електрическата кола а ние ще имаме какво да папаме а ако ни е студено винаги може да горим дръвца. Какво ще папат и горят арабите оставям за тях да го обмислят. Русия победи ли в Афганистан ? Не ! Какво те кара да мислиш,че ще победи тук ? И да превземе Мариупол или дори Киев какво ще се случи ? Как ще управлява ? Ще държи 500 хиляди човека да вардят градовете или какво ? А тези 5 милиона жени с децата си на какво мислиш,че ще научат децата си ? Че бащите им са загинали за родината и да мразят руснаците. Ето ти хиляди бъдещи камикадзета. Това ,че си овладял градове не означава,че печелиш. Ще ти трябват пари и хора :) Знаем много добре,че не се получва ... дори и на САЩ не се получава. Руснаците ги чака точно това което се случи през 80-те/90-те години. Криза, ръст на цената на горивата с последващ крах, совалката Буран 1 трилион долара, войната в Афганистан още поне толкова и забрана от Рейгън за износ на помпи за Русия. Мъй увидели крах 1989-та :) Заедно с всички сателити ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''...Нито икономически Русия може да бъде сломена...'' To вече се случва- виж каква МЕСЕЧНА заплата получават в русия- '''.... посочват Питър Файндинг, адвокат по трудово право във FisherBroyles.Възможностите включват плащане на служителите както обикновено...Плащането на минимална заплата от около 12 500 рубли (156 долара) месечно е сравнително малък разход за големите компании....'';D https://....investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/kompaniite-moje-i-da-biagat-ot-rusiia-no-zaplatite-ostavat-350589/ Ето и моят коментар по въпроса- ''...Плащането на минимална заплата от около 12 500 рубли (156 долара) месечно...'' Хахаха- тъъъпите ватнииици тръгнали да се хвалят с размер на МЕСЕЧНА РУСКА ЗАПЛАТА, която някои български ИТ-та получават като нето заплащане за 1 човекочас, работейки хоум офис за големи чужди компании;D Има да чаааакат с такава ''зарплата'' да си купуват западни стоки- ако още са останали някои, то те са със суперинфлационни цени в русия;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
https://....24chasa.bg/***/article/11411079 Доста имтересен материал;0 Така, значи с руския неонацист- тъй като се разпаднал брака на дъщеря му, и хайдеее- НАТО бил враг на русия- хахахаха- а ''умните'' руснаци повтарят в захлас след путин, че НАТО им е враг, без да знаят каква е реалността;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Войната не потопи борсите, но ще потопи Novus ordo seclorum. За което ние англичаните много ще ревем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Да, ама тях не ги е срам... аз само до подзаглавието стигнах, какъв смисъл да се продължава? Напротив УКPOПИЯ няма как да победи !!! Колкото и оръжие да им наливат, то скоро няма да има кой да го използва... натовските складове вече се изпразват, голяма част от доставките им се унищожават още при транспортирането към бойната линия, друга голяма част попадат у руснаците. Както е тръгнало, скоро най-въоръжената с натовско оръжие държава в Европа ще е ДНР. Нито икономически Русия може да бъде сломена. Напротив - ЕС е на един кран живот. Руснаците реално не са отговорили с контрасанкции още, а в ЕС положението е катастрофално... а като отговори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още