IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще ремонтира 690 хил. кв. м тротоари със заем за 60 млн. евро

Йорданка Фандъкова поиска законодателна промяна, която да позволи на общините да индексират договорите за строителство

13:27 | 19.04.22 г. 6
<p>
	Кметът на София Йорданка Фандъкова.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Столична община създава специална програма за реновиране на тротоари във всички 24 района на територията ѝ. По предварителни оценки с новата програма ще бъдат реновирани около 690 хил. кв. м тротоари, а общият ѝ бюджет  е 60 млн. евро. За 50 млн. евро от тях София ще кандидатства за инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а останалите десет милиона евро ще бъдат осигурени чрез собствено финансиране от общинския бюджет.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи програмата заедно със заместниците си по финансите Дончо Барбалов и по общественото строителство инж. Ангел Джоргов, както и с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Ремонтът на тротоари във всички райони на София е сред основните задачи, които съм си поставила за този и следващия строителен сезон“, каза Фандъкова. Освен нови настилки програмата включва още няколко основни дейности, свързани основно със създаване на достъпна среда – понижаване на тротоари, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднено придвижване, тактилни ивици за хора с увредено зрение, нови бордюри, където е необходимо, парапети и антипаркинг колчета, ремонт на изкуствени неравности, които не отговарят на нормите, и засаждане на нови дървета, където това е възможно.

Целта е придвижването в града да стане по-удобно, комфортно и сигурно, а с това предпочитано от повече хора, каза столичният кмет. Тя напомни, че в последните години Столична община е реновирала около 60 хил. кв. м тротоари, но тъй като дейностите са „на парче“, общата картина трудно се променя.

Затова Фандъкова е взела решение за специална програма само за тротоарни настилки, която ще позволи ремонтът на тротоари в града да бъде увеличен десет пъти. Целта е да бъдат реновирани тротоарите на най-използваните от гражданите маршрути около детски градини, училища, болници, пазари, културни институти и достъп до спирки на обществения транспорт.

По думите на Фандъкова 20% от средствата по новата програма ще бъдат предоставени на районните кметове, като разпределението ще става по специална формула. Тя постави задача на районните кметове да изготвят собствени програми за ремонт на тротоари, които да обсъдят с гражданите и да ги подадат за финансиране до Столична община.

Останалите 80% от средствата ще се управляват от общината, но обектите ще се избират с районните кметове.
Фандъкова уточни, че общината планира, докато трае одобрението на заема, да започне и процедурите по избор на изпълнител, като това ще се случи до няколко седмици. Очаква се програмата за ремонт на тротоари да стартира още този строителен сезон.

Столичният кмет обаче отбеляза, че всички общини са изправени пред сериозен проблем, свързан с рязкото повишаване на цените на строителните материали заради ускоряването на инфлацията и войната в Украйна.

„Очакваме решението на парламента за промяна в закона, която да ни позволи да индексираме цените във вече сключените договори. Вече има няколко фирми, които са поискали индексиране, както и такива, които предупреждават, че ще прекратят договорите поради невъзможност да ги изпълнят“, каза Фандъкова. „Разговаряли сме с премиера, финансовия министър, министъра на регионалното развитие и благоустройството, както аз, така и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Трябва да се намери бързо решение, защото в риск са както строителните програми на всички общини, така и изпълнението на 110 европейските проекти по данни на НСОРБ“, каза Фандъкова.

„Нужно е спешно решение. Правителството на Румъния взе такова решение още преди няколко месеца“, посочи тя.
Барбалов уточни, че общината на практика няма да тегли нов заем, а ремонтът на тротоарите ще бъде добавен като нов компонент към инвестиционния кредит, който общината взе от ЕИБ за изграждане на транспортна инфраструктура. Следващата седмица предстои обществено обсъждане, след което ще бъде внесен доклад в СОС.

Формулата, по която районите ще си разпределят 20% от средствата, е 50% тежест на населението по настоящ адрес на района и 50% тежест на квадратурата на тротоарите, предвидени по регулация в района, съобщи инж. Джоргов.

Председателят на СОС Георги Георгиев съобщи, че започват политически консултации и изрази надежда докладът да бъде подкрепен от всички групи в общинския съвет. Той ще бъде разгледан през първата половина на юни, уточни Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss
преди 1 година
Замемът ще бъде точно 60 мил. евро. Ремонтираните тротоари обаче не се знае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
fortiss
преди 1 година
Замемът ще бъде точно 60 мил. евро. Ремонтираните тротоари обаче не се знае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
ПаркирВа? ПаркинЗи? Защо не се върнеш към родното си място, като и без това не ти харесва тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
mnz
преди 1 година
Абе кой ти ходи пеш по тротоарите в столицата? При нас тротоарите са за паркирване, защото човек няма къде да паркирва автомобилите си, общината не ни е подарила места за паркирване. По-скоро не тротоари а паркоместа трябва да се изграждат, да се премахват тротоарите и само паркинзи да се правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
FNM
преди 1 година
София е с най-скапаните тротоаро в цяла Европа. Абсолютен отврат....Дано инвестират парите в качествени ремонти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
melon
преди 1 година
"Да крадем, като за последно!" Защото ще ни е за последно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още