IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ очаква осезаемо забавяне в ръста на реалната икономика на България

Що се отнася до прогнозите за потребителските цени, ускорението на годишна основа също е значително – от 2,8% през 2021 г. до очаквани цели 11% през тази година

16:46 | 19.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) за реалната икономика на България за тази година е увеличение от 3,2% на годишна основа. Това става ясно от априлската прогноза за световната икономика на МВФ.

Прогнозата за страната ни представлява забавяне спрямо отчетените 4,2% през 2021 г., както и низходяща корекция спрямо очакванията от есента, когато ръстът бе прогнозиран за 4,4%. Ако сегашната прогноза се потвърди, това ще е първата година с представяне под 4% от 2018 г., когато са отчетени 2,7%.

За идната 2023 г. очакванията са ръстът на реалната икономика да се увеличи отново до 4,5%. В средносрочен план след пет години през 2027 г. прогнозата е за ново забавяне до 2,8%.

Що се отнася до прогнозите за потребителските цени, ускорението на годишна основа е осезаемо – от 2,8% през 2021 г. до очаквани цели 11% през тази година. В есенния доклад очакванията бяха много по-ниски - само за 1,9%. През следващата се очаква забавяне на поскъпването на цените до 3,3%, което обаче отново е под целта на Европейската централна банка от 2%. Целта на страната ни е до 2024 г. да влезем в еврозоната, като инфлацията ще е един от факторите за това.

По отношение на баланса по текущата сметка прогнозата на МВФ за България е за дефицит от 2,2% през тази година на годишна основа, което също е увеличение спрямо 2% през предходната 2021 г. Намаление отново до 2% се очаква за 2023 г.

При безработицата обаче картината е малко по-различна. Ако за 2021 г. тя е била в размер на 5,3%, то за тази се очаква да се понижи до 4,9% и до 4,6% през 2023 г.

Войната – основен фактор за занижените световни прогнози

От МВФ посочват, че световните икономически прогнози са се влошили значително от началото на годината насам, като това се дължи основно на започналата руска инвазия в Украйна и последвалите санкции, чиято цел е да се окаже натиск върху Москва.

Междувременно продължават и усилията на икономиките за възстановяване от коронавирусната криза, която макар и да отслабва на много места по света все още не е изчезнала напълно. Наблюдава се значително разминаване в степента на икономическо възстановяване на развитите и развиващи се пазари, подчертават от фонда. В допълнение към войната честите и мащабни нови блокади на много места в Китай – включително ключови производствени центрове – забавят активността и създават нови забавяния по веригите на доставки.

Засиленият и по-обширен ценови натиск на свой ред доведе до затягане на паричната политика на много места, включително Великобритания и САЩ.

Като цяло рисковете за икономическото развитие са се увеличили драстично и постигането на политически компромиси става още по трудно, отбелязват от МВФ.

На този фон очаквано от фонда прогнозират забавяне на икономическия растеж в световен мащаб и увеличаване на инфлацията още повече. Прогнозата сега е за ръст на световната икономика от 3,6% през тази година и следващата. За сравнение, в прогнозата от януари се очакваше ръст от 4,4% за тази година. Понижението до голяма степен отразява прякото въздействие на войната в Украйна и нейните размножаващи се ефекти.

Ефектът на войната върху световната икономика. Графика: МВФ

Очаква се ефектите от конфликта да се усетят на много места по света, подчертават от МВФ. Това ще стане най-вече чрез пазарите на суровини, през търговията и финансовите взаимоотношения. Тъй като Русия е основен доставчик на петрол, газ и метали, а Украйна на пшеница и царевица – очакваното понижение на снабдяването на тези суровини вече е довело до силното им поскъпване. Най-засегнати са Европа, Кавказ, Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка.

Инфлацията също остава централен проблем за много държави. В някои развити икономики, включително САЩ и Европа, тя достига до най-високите си равнища от 40 години насам на фона на затегнат пазар на труда. В развиващите се пазари и икономики увеличаването на цените на храните и горивата може да увеличи риска от социално недоволство, предупреждават от фонда.

По света

По отношение на прогнозите за други държави от МВФ очакват ръстът на реалния БВП на Европа да се забави на годишна основа от изчислените 5,9% през 2021 г. до 1,1% през тази година и 1,9% през следващата. Потребителските цени ще се увеличат до 12,9% тази година според последните прогнози от 4,9% през 2021. За догодина очакванията са ускорението да се забави до 7,5%.

В Русия и Украйна също се очаква значително влошаване на икономическата картина през настоящата година. В Украйна реалният БВП прогнозно ще се свие на годишна основа с над 35% спрямо ръста от 3,5% през 2021 г. За догодина няма направена прогноза. В същото време за Русия понижението на реалната икономика е от 8,5% на годишна основа спрямо ръст от 4,7% през миналата година. За 2023 г. прогнозата е забавяне на понижението до 2,3%.

Що се отнася до инфлацията, за Украйна няма прогнози за тази и следващата година. В Русия пък потребителските цени на годишна основа ще се ускорят с 21,3% тази година от 6,7% през 2021 г.

В САЩ също се очаква осезаемо забавяне на ръста на икономиката през тази година – до 3,7% от 5,7% през 2021 г. За 2023 г. очакванията са за още забавяне до 2,3%. При потребителските цени тази година ускорението на ръста ще е до 7,7% през 2022 б. от 4,7% през предходната и очаквания за 2,9% през следващата 2023 г.

Прогнози по региони. Графика: МВФ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Бах мама му..., че коги беше последно осезаемо увеличаване в ръста на реалната икономика на България, та Ленчето вече за забавяне глаголи!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
Половината българи днес живеят по-бедно, отколкото през 1989 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още