IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse очаква нетна загуба за тримесечието

Основните причини са последиците от руската инвазия в Украйна и по-високи правни провизии

11:57 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse Group очаква да отчете загуба за първото тримесечие заради по-високи правни провизии, забавяне на бизнес активността и удар от последиците от руската инвазия в Украйна, съобщи банката в сряда.

Кредиторът все още страда от загубите за милиарди, натрупани през 2021 г., което доведе до смени във висшия мениджмънт, както и от разследвания на слабости по отношение на изпълнението и риска, съобщава Ройтерс.

Акциите на банката поевтиняха с 1,5% в ранната търговия в сряда.

„Това, което не изненадва, е, че в средата на март, на инвеститорската конференция, главният изпълнителен директор Томас Готщайн все още говореше за стабилно представяне на бизнеса през първите два месеца“, коментира Luzerner Kantonalbank в своя бележка.

Credit Suisse заяви, че провизиите, свързани с няколко по-рано обявени правни казуси, всички от които са възникнали преди повече от десетилетие, ще се повишат с около 600 млн. швейц. франка (631 млн. долара) до около 700 млн. франка.

Това се случва, след като съд в Бермудите миналия месец отсъди, че бившият министър-председател на Грузия и семейството му трябва да получат обезщетения по щети „значително над 500 млн. долара“ от местното животозастрахователно подразделение на Credit Suisse в резултат на измама.

В отчета, който трябва да излезе на 27 април, групата заявява, че „очаква да отчете загуба вследствие на този ръст на резервите“, без да дава допълнителна информация.

Експозицията ѝ спрямо последиците от инвазията на Русия в Украйна ще засегнат негативно резултатите, като ще намалят приходите и ще увеличат провизиите срещу кредитни загуби с общата сума от 200 млн. франка.

Резултатите за първото тримесечие ще включват и по-рано обявени загуби от около 350 млн. франка, свързани със спад в стойността на 8,6-процентното участие в Allfunds Group, каза още Credit Suisse.

Основните резултати са били негативно засегнати и от спад на емисиите на капиталовите пазари и по-ниска бизнес активност, добавят от банката.

Тези загуби ще бъдат частично компенсирани от възстановяване на резервите от около 170 млн. франка по отношение на искове срещу фалиралия инвестиционен фонд Archegos и от имотни печалби за около 160 млн. франка, каза още кредиторът.

„Макар че очакваме извънредни негативни влияния за около 600 млн. франка за тримесечието, общото брутно въздействие от около 1,250 млрд. франка и нетното влияние от около 900 млн. франка очевидно надхвърля нашите допускания. Още една загуба за тримесечието е очевидно разочарование“, пише анализаторът на Bank Vontobel Андреас Вендити.

Инвестиционните консултанти Glass Lewis и ISS препоръчват на акционерите да гласуват срещу освобождаване на борда и мениджмънта от отговорност за финансовата 2020 г. на годишното общо събрание на 29 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още