IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай купува с една трета по-малко въглища от Русия

Китайските търговци срещат трудности при осигуряването на финансиране от държавните банки за руския внос

13:51 | 20.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dane Rhys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dane Rhys/Bloomberg

През първия месец след началото на войната в Украйна Китай е купувал значително по-малко въглища от Русия. Вносът оттам е спаднал с 30% през март в сравнение със същия месец на миналата година, сочат данни, публикувани от митническите власти в Пекин в сряда и цитирани от Ройтерс.

Най-големият потребител на въглища в света е внесъл само 3,12 млн. тона от Русия в сравнение с 4,4 млн. тона година по-рано. Китайските търговци са намалили вноса на руски въглища не на последно място защото са срещнали трудности при осигуряването на финансиране от държавните банки. Последните от своя страна се опасяват от санкции от страна на Запада.

Европейският съюз пък вече забрани изцяло вноса на руски въглища (с четиримесечна отсрочка). Поради това може да се очаква спад в цените на руските доставки. А последните седмици и някои китайски търговци започнаха да изискват значително по-ниски цени от своите контрагенти.

Освен това те се опитват да извършват плащания в местната валута - юан, за да заобиколят международната платежна мрежа Swift. Сега Русия има ограничен достъп до нея, тъй като западните ѝ съюзници до голяма степен я отрязаха след инвазията ѝ в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
Ттцццт, пъро Sinopec замрази инвестиции за 500 млн. долара в газовия сектор, сега намалят вноса на въглища... Да не би Китай тихо да се е присъединил към западните санкции без никой да разбере :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още