IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има единна платформа за услуги, за да стане София „умен град“?

Електронната услуга за адресна регистрация от 9 май ще е активна във всички райони на столицата, посочи Генчо Керезов, зам.-кмет на София

15:03 | 20.04.22 г. 2
Кога ще има единна платформа за услуги, за да стане София „умен град“?

Ще се създаде "голям столичен център за данни, които да бъдат в единен формат, за да бъдат анализирани данните." Целта е не само данните, с които общината разполага и които непрекъснато се обновяват от всички сензорни устройства, разположени в града, да са на едно място, но и те да бъдат в единен дигитален формат, който да може да се обработва от алгоритми и суперкомпютри, обясни Керезов.

Според него най-сложната задача е как различните типове информация да могат да "говорят" помежду си и да бъдат анализирани".

Генчо Керезов посочи, че най-напреднал от всички проекти е билетната система на Централна градска мрежа, за която е и най-голямата инвестиция досега от страна на Столична община по посока "умен град".

"Над 50 разписания са променени и оптимизирани на база на наличие на данни, защото над 70% от всички билети за еднократно пътуване са закупени по дигитален път – с банкова карта или през мобилно приложение. Централизацията на данните позволява да се види карта на маршрутите, къде се забавят, колко души къде се возят и по този начин те да бъдат оптимизирани“, поясни зам.–кметът.

За проекта "умно гише" той сподели, че "огромната критика" към Столична община е за проектите, по които се работи и по които дори вече има резултати, но не се знае достатъчно.

Генчо Керезов потвърди, че задачата на Столична община оттук нататък е всички тези услуги и умни решения да бъдат събрани на едно място.

За пример той даде електронната услуга за адресна регистрация, която от 9 май ще е активна във всички райони на столицата. До момента тя работи в 16 района при успех на пилотния проект в Студентски град, където всеки четвърти, който си е сменил адресната регистрация, го е направил електронно, а за периода, в който електронната услуга е активна, тя е използвана десет пъти повече от всяка друга електронна услуга в последните шест години.

Ще се промени ли нормативната рамка на електронните услуги? Какви предизвикателства среща внедряването на единната платформа? Кой вариант ще предпочете Столична община за инвестиции – партньорство с бизнеса, или иновациите да направят изцяло частните фирми? На какъв етап е технологичното решени за единен билет с различни видове транспорт в цялата страна? Ще се възползват ли предприемачите в София с иновативни идеи да получат финансиране от Столична агенция за приватизация и инвестиции?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Единна платформа за София е пак работа на парче, да - по-голямо парче но пак си остава разпокъсан подхода. Трябва да е единна платформа за всички български общини, защо се дават пари от София само за София, после от Варна само за Варна и така 100 пъти ще плащаме за едни и същи програми? Пак схеми да източваме бюджета ли ще кроим, интервюиращия явно толкова може да мисли,че не се сеща да пита този единствен важен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Като начало очаквам да отпаднат 'еко' стикерите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още