IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарл Мишел в Киев: Историята няма да забрави

Преди да замине за Киев за среща със Зеленски председателят на Европейския съвет посети Бородянка и Буча

22:49 | 20.04.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща европейска солидарност с Украйна по време на изненадващо посещение в Киев в сряда и заяви, че трябва да бъде потърсена справедливост за предполагаемите военни престъпления на Русия, предава Ройтерс.

Мишел, който е ръководител на Европейския съвет, представляващ 27-те страни членки на ЕС, посети град Бородянка, северозападно от Киев, преди да проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски в столицата. Украйна Украйна

Украйна подозира, че руските военни са извършили жестокости в Бородянка и Буча, друг град близо до столицата. Москва отрича да атакува цивилни и определи твърденията като изфабрикувани от Киев, за да оправдае още санкции срещу Русия.

„Нямам думи… да обясня какво усещам. Това са жестокости, това са военни престъпления. Те трябва да бъдат наказани. Те ще бъдат наказани“, заяви Мишел на пресконференция в Киев в присъствието на Зеленски.

Преди това той написа в Twitter: „Историята няма да забрави военните престъпления, които бяха извършени тук... Не може да има мир без справедливост“.

Посещението на Мишел следва това на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и на председателката на Европейския парламент Роберта Мецола този месец.

„Не сте сами“, каза Мишел и похвали смелостта на украинския народ. „С вас сме и ще направим всичко възможно да ви подкрепим и да гарантираме, че Украйна ще спечели войната“, допълни той.

Мишел заяви, че ЕС вече е предоставил на Украйна военно оборудване за 1,63 млрд. додала и е наложил санкции на Русия, но ще търси още начини да отговори на руското нашествие на 24 февруари.

„Убеден съм…, че рано или късно ще се насочим към петрола и газа“, заяви Мишел, без да влиза в подробности.

Страните членки на ЕС са разделени дали да наложат ембарго върху руския петрол и газ, като Германия е сред страните, които са силно зависими от вноса на енергия от Русия.

Зеленски изрази задоволство от „политическия сигнал“, който Мишел е дал, като е посетил Бородянка, но призова Брюксел да засили санкционния натиск върху Русия и призова за „пълно енергийно ембарго, включително вноса на петрол и газ“.

Той похвали шестия пакет със санкции, подготвен от ЕС, но добави: „Петролът трябва да е част от шестия пакет. Без това пакетът ще е празен, няма да е достатъчно мощен“.

Зеленски заяви, че двамата с Мишел са обсъдили и отговорите, които Украйна е предоставила във въпросника за съобразяване с критериите на ЕС, първа стъпка за Киев в стремежа му за членство в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Дам... днес гонят българи от България, утре ще прекръстят държавата ни на Нова Укpoпия... Въпросът е дали ние ще им позволим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Абе вие сте много нагли в опитите си да гоните Българи от България? Внимавайте, че ако се стигне до там, не се знае кой кого ще изгони. "Безгръбначни"? Явно усвоявате риториката на укpoпонацистката престъпна ***, която нарича рускоговорящите "организми"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че ти не си никаква юристка. Няма нито едно доказателство, че руската армия изтребва УМИШЛЕНО цивилното население, но напротив - има хиляди доказателства, че ги пази и защитава... и хиляди свидетелства на оцелели, че именно укронацистите ги избиват !!! Би трябвало и да знаеш, че да се определя цял народ като "варвари и диваци" е реч на омразата, за което се носи и наказателна отговорност. Никой не определя американският народ като "варвари и диваци", въпреки че тяхната армия изби над милион невинни в Ирак, Сърбия, Либия, Сирия, да не се връщам към Виетнам. Би трябвало и да знаеш, че няма колективна отговорност, ако беше юристка. То се видя кои са варварите и диваците - тия, които забраняват руска литература и концерти на руски музиканти. Днес забраняват книги, утре и ще ги горят. Знаеш кои правят така, предполагам. Призивите за "стоманена завеса", могат да будят само присмех... защото четирите най-големи стоманодобивни компании в Европа са РУСКИ. Да не говорим за гнъсното двуличие на ЕС - руските граждани били нежелани, ама руските суровини и енергия са желани и чакани, нали така? Щото иначе МНОГО ЩЕ БОЛИ !!! Добре, че руснаците са коректни контрагенти. И - ако питаш европейските граждани, а не престъпните политици - УКPOПИТЕ са нежелани в ЕС - не руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
многодобре
преди 1 година
...и какво като се ирепчихте на човека с първият коментар? Не приемате друго мнение, фаш аги дол ни. Да знаете че нищо няма да се промени в действителността а и жалките трохите, които получавате като заплата за висенето ви тук и те ще си останат същите. Жалки трохари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ае стига си лъгала...смърт за путин, унищожение на мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Какво правиш в ЕС тогава? Ако не ти се живее в Европа, отивай в Азия и не се връщай. Защо не Ви осигуряват на безгръбначни като вас еднопосочен билет за руския рай? Сериозно, готов съм да ти платя билета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Другарко комсомолка, на pycoгилиcтиците трябва постоянно да ви се напомня историята, иначе започвате нагло да лъжете! Войната в Югославия започна, след като стъбската армия влезе в Косово и Босна и започна масови кланета на цивилни и изнасилвания. Десетки хиляди убити. Това са зверствата през тая война, а не бомбардировките на мостове и военни обекти, за които американците предупреждаваха 1 час предварително, че да няма жертви. А да не говорим за Донбас, нагла комсомолке, защото конфликта там започна след като opките пратиха в Украйна преоблечени запасняци, наемници и войници без опознавателни знаци да превземат Донецк и Луганск по кримски сценарий. А фашисткото формирование в момента е в кремъл. Или вие по нагло-комсомолски очаквате, че ще си харесате нещо и просто ще си го вземете, както обикновено? Е тоя път не познахте, нагли opки! И не зяпай в паницата на ЕС, за да дрънкаш глупостите си и да искаш, преди това трябва да имаш някакъв принос, а като те гледам озъбената и запенена физиономия,бълваща опорки, се сещам какъв ти е приноса към държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
защо тогава руснаците- т.е. защо тогава руснаците продължават да обстрелват изтеглящото се цивилно украинско население...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Руската армия защо изтребва умишлено украинските цивилни, а- нали уж украинската армия взела ''няколкостотин цивилни за живи щитове''- защо тогава руснаците продължават уж договорения от самият тях коридор за изтегляне на цивилното украинско население от Мариупол и завода азов...Отговора е само един- защото руската армия е получила заповед от главнокомандващият я- а именно- вашият президент путин- да извърши геноцид- умишлено физическо изтребление на цивилното украинско население, което се е укривало от вашите ЛЮБИМИ и уважавани от вас- руснаците- руски ракети, само защото са украинци. Това е нечовешко, това е гнусно, това е извратено и точно заради това сте ненавиждани и мразени от всички нормални хора в ЕС и Европа. Не се заблуждавайте- тези негативни чувства няма да изчезнат у нас- европейците, към вас- нецивилизованите варвари и диваци- дори и сега, на секундата, по някакъв начин Украйна да победи в тази война. Яжте си сарматите, искандерите, живейте с ядене и пиене на руски природен газ, НО НЕ СМЕЙТЕ да се месите в живота в ЕС- за вас ЕС е отвъд новата СТОМАНЕНА завеса. а всички руски граждани сте СЪУЧАСТНИЦИ В ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ПУТИН. И вместо да пишете руска пропаганда в български форум, си пишете зет- мет, но само във вашите руски форуми- ЕС е затворена територия за всички руски граждани, вие сте нежелани в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Reltup
преди 1 година
Пуночката лети ли лети към сибир, където и е мястото. Неваляшките не се накланят от поривите на прогнилата западна деградация. Всяка ограбена пералня прави едно дивашко семейство по-цивилизовано. Вперьод братушки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още