IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската агресия в Украйна може да предизвика глад в най-бедните страни

Богатите държави имат задължение да овладеят разрастващата се криза с цените на храните

17:00 | 25.04.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Войната в Украйна е катастрофално престъпление на агресия. Подкрепата за борбата на Киев за национално оцеляване с право е в центъра на вниманието на демократичните държави. Но последиците от нахлуването на Кремъл се многостранни. Русия, Беларус и Украйна са от решаващо значение за световните доставки на храни. Недостигът, който вече е проблем, вероятно ще се влоши, пише Financial Times в редакционен коментар.

Според ООН цените на храните през март вече са се повишили с 34% спрямо същия месец на миналата година. Зърнените храни са се увеличили с 37%, а растителните масла - с 56%. ООН отбелязва, че това, което тя нарича „Черноморски регион“, допринася значително и за двете.

Държавите, които се стремят да увеличат собственото си производство, също се сблъскват с високи разходи за енергия и торове. И двата вида суровини поскъпнаха заради войната: Русия е голям износител на енергия, докато нейният съюзник Беларус е сила в поташа, ключов компонент при доставката на торове.

Това вече причинява болезнено притискане на домакинствата по целия свят и има капацитета да причини бедствие в най-бедните държави. Първите политически ефекти от ценовия шок също са налице. Политическата обстановка в Пакистан вече бе разтърсена, отчасти поради притесненията за цените на храните.

Демократичните правителства трябва да планират въз основа на това, че проблемите с доставките на храна, енергия и торове ще продължат. Битката за Украйна може да отнеме много време. Способността да се поддържат санкциите срещу Русия и Беларус е изключително важна, но криза при цените на храните ще подкопае подкрепата на хората за тях.

Дори ако войната се реши бързо в полза на Киев, капацитетът на Украйна няма да се върне към предвоенното производство за известно време. Междувременно се натрупват доказателства, че Русия, подпомагана от Беларус, е участвала в престъпления срещу човечеството. Светът може да иска да ограничи способността им да се прегрупират икономически.

В момента основна цел трябва да бъде предотвратяването на нови ограничения за износ между други държави. Има достатъчно храна. Просто е на грешните места. Това е проблем, с който глобалните пазари трябва да се справят отлично, стига храната да може да преминава границите.

Повишаването на цените би трябвало да стимулира допълнително предлагане, а политиката не трябва да се стреми да предотврати това. Държавите, разбира се, трябва да защитават уязвимите, но чрез увеличаване на покупателната им способност, а не да се опитват да намалят цените нагоре по веригата.

Политиците трябва да се стремят да ускорят новите доставки на пазарите. В някои ограничени случаи това може да означава преформулиране на селскостопанските субсидии, за да се помогне на фермерите да се пренасочат към крайно необходимото производство. В средносрочен план политиката също така трябва да насочи стопанствата към нисковъглеродни методи, така че да са по-малко уязвими на кризи при горивата.

Всичко това представлява скъпо начинание. По-богатите страни трябва да са готови да помогнат на по-бедните, които може да се окажат в нужда от бюджетна подкрепа, кредити, дългови гаранции и директна помощ - или да срещнат глада.

И накрая, проблемът с цените на храните също повишава залога в информационната война, в която Русия постига известен успех в утвърждаването на своята политика извън Европа и Северна Америка.

За да се противопоставят на риска от намаляване на обществената подкрепа за съпротивата на Украйна, демократичните страни трябва по-умело да обвиняват Москва за ценовия шок, както и за нейните зверства на терен. Подкрепата за изпитващите затруднения държави трябва да бъде съчетана с подновени усилия срещу руската дезинформация.

Залогът в продоволствената криза едва ли може да бъде по-висок: това е въпрос на живот и смърт, който се простира далеч отвъд ежедневните жертви на руската инвазия в Украйна. Но тук става дума и за репутацията на либерално-демократичните ценности по света. По време на пандемията се видя, че богатите страни изоставиха бедните по отношение доставките на ваксини. Те не трябва да повтарят това в продоволствената криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Абе, и това не е баш така... щото тия, дето нямат какво да ядат, правят по 10 деца. Да не можеш себе си да храниш, но да се плодиш като бълха - това е безотговорство и никой не им е длъжен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Само жалка и гнъсна пропаганда - я ги покажете тия доказателства за руски "престъпления срещу човечеството"? Да напомняме ли за Ирак, Сирия, Виетнам, Либия? По темата - не преувеличавайте. Русия си търгува с 80% от света. Ще предостави и пшеница и торове. Сега, че цената рипа - бедните държави да "благодарят" на САЩ и лакeите им, които реално предизвикаха тая война !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
мдааа , "лошите" държат и горивата и торовете и храната ... *** от глад и студ , та да измрат и "лошите" ... пропаганда на съвсем ниско ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Вмирисан копейник, нито ще ни е студено, нито ще сме гладни, всъщност това ще се случи с вас, кремълския слугинаж, че 98% сте от най-ниската социална прослойка и много мразите успяващите и свободните хора. А фактите ги вижда цял свят, не се притеснявай, вашите опорчици и лъжи можеш да положиш в изхода на хранирелния ти тракт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 1 година
И да пишете "-" все тая, фактите са си факти! А ревящите може да последват примера на про100Киро и да си дадат заплатата! Ще сте гладни и ще ви е студено, но поне ще ви е топло на душата! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 1 година
В света се произвежда достатъчно храна(до колко е храна е друг въпрос, но се произвежда). Проблемът е в разпределението. Докато едни преяждат и изхвърлят голяма част от храната, други умират от глад. В Африка годишно умират стотици хиляди хора от глад и това не е заради войната в Украйна, а заради алчността човешка! Но затова НИКОЙ не говори. Няма изгода явно!!! А и ГОСПОДАРИТЕ нямат интерес да се говори против тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
andy
преди 1 година
И все пак САЩисаните ще продължават да преяждат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 1 година
нали... вие, инакомислещите сте за неутралитет ! :):) нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Айде, у нас в Британия отворихме вече въглищните шахти, затворени още от Желязната лейди :) Търсят се украински шахтьори и позитивни журналисти, за да обяснят на Грета Тумберг да не се вбесява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
"Войната в Украйна е катастрофално престъпление на агресия" - какво е това бе Петре. Толкова се напъваш да максимализираш ефекта и да звъннеш всички камбанки, че си акнал малко в бельото. Катастрофално изхвърление на списвачество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още