IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пестенето на енергия е от полза и за климата, и за сметките

Намаляването на потреблението на енергия ще свие и енергийната зависимост на Европа, пише в анализ МАЕ

09:25 | 23.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Подобряването на енергийната ефективност и пестенето на енергия от години са сочени като успешна мярка за борба с климатичните промени. Сега към ползите се включват още няколко -  на първо място намаляване на енергийната зависимост и още по-специално - от Русия, пише в анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Заради войната в Украйна цената на енергоизточниците расте, а намаляването на потреблението означава и по-малко разходи за домакинствата.

Агенцията е разработила заедно с Европейската комисия (ЕК) няколко стъпки, чрез които европейците могат да спестят 220 млн. барела  петрол и около 17 млрд. куб. метра природен газ. Ако мерките бъдат спазени, всяко домакинство може да спести средно около 500 евро на година.

Те са прости - работа от вкъщи, колкото е възможно по-често, за да бъде намалено потреблението на горива, повишаване/намаляване на температурата на климатиците, ползване на споделено пътуване и публичен транспорт, както и жп транспорт, вместо самолети, по-кратки дестинации (под 1000 километра), саниране на домовете и разполагане на соларни панели по сградите.

Проучванията показват, че понижаване на термостатите само с 1°С надолу през зимата пести 7% енергия, а увеличаване с 1°С през лятото - 10%. Според анализите средната температура в европейските домове през зимата е над 22°С. Всеки градус надолу намалява със 70 евро годишните сметки за отопление. Работа в екологичен режим на бойлерите пък пести до 100 евро от годишните сметки за енергия на европейските домакинства.

"Да пестим енергия е конкрена помощ за украинския народ, а и за нас самите", коментира директорът на МАЕ Фатих Бирол. 

Колкото до цената за прилагането на  тези мерки, почти всички държави в ЕС предлагат субсидии за мерки за енергийна ефективност, какти и за покупка на електрически автомобили, се казва още в анализа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"цената на енергоизточниците расте, а намаляването на потреблението означава и по-малко разходи за домакинствата."Я тогава вдигнете още цената за да си намалим още разходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 2 години
Най - добре се отразяват - спиране на пътувания , екскурзии , празнентва и ресторанти .............. Но от известно време затварянията спряха , че не знам до къде ще я докараме с тая свобода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 2 години
Всяка стока е енергоемка . Стимулирането на потреблението и икономическите ръстове са най - опасни за планетата . Но това трябва да е глобална политика на икономически регрес , а не хрумвания на отделни домакинства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хаха, в очите на неукия руснак, даже и лошо написаните и безсмислени статии изглеждат като пропаганда... а да си извадиш извод от един цитат на някъв чантаджия, е дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
"Да пестим енергия е конкрена помощ за украинския народ, а и за нас самите", ... При всички жалки и елементарни опити за манипулация на различни теми през последните две години, това е може би най-долнопробното и нищожно нещо, което съм чел... Ако дори за милисекунда сте могли да не изпитате болезнено отвращение след прочитането на това, притеснявам се за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още