IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард заговори за вдигане на лихвите от ЕЦБ преди края на годината

Изкупуването на облигации ще приключи през юли или август, коментира председателят на централната банка на еврозоната

21:28 | 22.04.22 г. 1
<p>
	Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: архив Ройтерс

Нетните покупки на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще приключат през юли или август, а лихвените проценти ще бъдат увеличени преди края на годината.

Това коментира председателят на ЕЦБ Кристин Лагард в интервю за CNBC.

Краят на изкупуването на облигации „много вероятно ще дойде в хода на третото тримесечие с голяма вероятност това да е в началото на тримесечието, ако числата продължат да бъдат такива, каквито ги виждаме“, посочва тя.

Лагард подчертава, че централните банкери ще се ръководят от данните и ще бъдат последователни.

„Ако ситуацията продължи според прогнозите в момента, има голяма вероятност лихвите да бъдат повишени преди края на годината. Колко пъти – предстои да видим“, коментира тя.

Заради бързия ръст на инфлацията Лагард поставя ЕЦБ на бързата писта за излизане от стимулите. Прекратяването на нетните покупки на активи е предпоставка за повишаване на лихвените нива.

Инвеститорите залагат, че лихвеният процент по депозитите, който в момента е -0,5% и е отрицателен от 2014 г., ще се покачи над нулата тази година. Сега паричните пазари прогнозират последователни покачвания от четвърт пункт през юли и септември.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш коментира по-рано тази седмица, че централната банка може да вдигне лихвите над нулата преди края на годината, въпреки че войната в Украйна представлява значителен риск за икономиката.

С увеличаването на лихвите ЕЦБ ще последва Федералния резерв и Английската централна банка в премахването на икономическите стимули. Мащабните покупки на активи се извършват с малки прекъсвания вече повече от седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
kloynat
преди 1 година
kakata se razbarza intereesni dni predstoiat bankite shte stanat imotni agenci pazara na imoti shte se oxladi bezplatnia obiad e v kapana za mishki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още