IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция ще реши за кандидатурата си за НАТО до 24 май

Според проучвания мнозинството от шведите и финландците са за членство в Алианса

22:08 | 22.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Управляващите социалдемократи в Швеция обявиха днес, че се очаква да постигнат решение за евентуална кандидатура на страната за членство в НАТО до 24 май, предаде Франс прес.

"Сега водим в партията диалог за политиката за сигурност. Очаква се този диалог да приключи до 12 май и след това ще започнем процес по вземане на решение", съобщи в писмено изявление генералният секретар на Шведската социалдемократическа работническа партия Тобиас Баудин, цитиран от БТА.

Окончателното решение ще бъде взето преди следващото заседание на ръководството на партията, насрочено за 24 май, допълни той.

Социалдемократите на шведският министър-председател Магдалена Андершон досега се противопоставяха на членството в НАТО и потвърдиха тази позиция на партийния си конгрес през ноември миналата година. Войната в Украйна обаче възобнови дебатите както в Швеция, така и вътре в партията.

Такъв завой в позицията на политическата формация би бил исторически и би проправил пътя към кандидатстване на Швеция за членство в Алианса.

Според проучвания мнозинството от шведите и финландците са за членство в НАТО и тази промяна в общественото мнение се наблюдава след нахлуването на руските сили в Украйна, отбелязва АФП.

Швеция не е член на НАТО и официално е необвързана във военно отношение, макар да е партньор на Алианса. Страната се отказа от политиката си на неутралитет след края на Студената война.

Дебати за присъединяване към НАТО се водят и във Финландия, която има обща граница над 1 300 км с Русия. Финландските депутати започнаха да разглеждат въпроса и страната може да представи кандидатурата си до следващата среща на върха на НАТО през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
То какво целеше масква а какво получи хехехе. Все пак винаги има вариант. Може да пробват да "освободят" шведите от робство. Колко му е да измислят някакви нацисти. Къде ли пък по света няма поне 200 нацисти във всяка една държава.. дори и русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още