IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: САЩ и ЕС са изправени пред различно нещо по отношение на инфлацията

Ако днес увелича лихвените проценти, това няма да изпрати цената на енергийните източници надолу, коментира председателят на ЕЦБ

12:45 | 25.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че макар и САЩ, и Европа да се борят с ускоряващата се инфлация, те са изправени пред съвсем различно нещо.

В телевизионно участие в неделя Лагард посочи, че ЕЦБ ще използва „инструментите и последователността“, които са най-подходящи за обуздаване на инфлацията. Те включват както намаляване на покупките на облигации в третото тримесечие, така и възможно постепенно увеличаване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Ускоряващата се инфлация в Европа бе подсилена от руската инвазия в Украйна, която изпрати цените на изкопаемите горива на континента силно нагоре. По думите на Лагард 50% от сегашната рекордна европейска инфлация се дължи на растящите енергийни цени.

„Ако днес увелича лихвените проценти, това няма да изпрати цената на енергийните източници надолу“, коментира Лагард.

В същото време в САЩ, където Федералният резерв вече увеличи лихвите веднъж и е напът да го направи отново следващия месец, инфлационният натиск е по-изразен от затегнатия пазар на труда, коментира управителят на ЕЦБ.

По-рано миналата седмица в интервю за CNBC Лагард каза, че нетните покупки на активи на ЕЦБ вероятно ще приключат през юли или август, а лихвените проценти ще бъдат увеличени преди края на годината.

Краят на изкупуването на облигации „много вероятно ще дойде в хода на третото тримесечие с голяма вероятност това да е в началото на тримесечието, ако числата продължат да бъдат такива, каквито ги виждаме“, посочва тя.

Лагард подчертава, че централните банкери ще се ръководят от данните и ще бъдат последователни.

„Ако ситуацията продължи според прогнозите в момента, има голяма вероятност лихвите да бъдат повишени преди края на годината. Колко пъти – предстои да видим“, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
Да, ECB все още са на QE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Във Франция избегна присъдата по злоупотреба с държавни пари по делото с арбитража,сега като шеф на ЕЦБ отново си показа продажната душица и е крайно време да отидеш в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още