IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидер на социалдемократите в Германия разкритикува Герхард Шрьодер заради Русия

Саския Ескен определи като „напълно абсурдна“ защитата на руския президент Владимир Путин от страна на бившия германски канцлер

18:32 | 25.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Снимка: EPA/БГНЕС

Съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен отправи критики срещу бившия германски канцлер Герхард Шрьодер заради неговата "напълно абсурдна" защита на руския президент Владимир Путин и заяви, че той би трябвало да напусне партията, която е оглавявал години наред, предава ДПА. 

Шрьодер, който ръководи надзорния съвет на руския енергиен гигант "Роснефт" и е председател на комитета на акционерите на компанията Nord Stream, не е критикувал Путин след нахлуването на Русия в Украйна.

В интервю за New York Times наскоро Шрьодер откровено защити Путин от обвиненията във военни престъпления, като заяви, че заповедта за масови убийства вероятно е била дадена от по-нисшестоящи служители, а не от руския президент.

Според Ескен е било "необходимо" Шрьодер да се оттегли от своите постове в руски корпорации, "за да спаси репутацията си на бивш и някога успешен канцлер". По думите ѝ обаче "той, за съжаление, не е последвал този съвет".

"Герхард Шрьодер от много години действа просто като бизнесмен и ние би трябвало да спрем да го възприемаме като старши държавник, като бивш канцлер", каза Ескен по радио Deutschlandfunk. "Неговата защита на Владимир Путин от обвиненията във военни престъпления е напълно абсурдна", заяви още тя.

Според нея Шрьодер би трябвало да напусне ГСДП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още