IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID огнищата в Китай помрачават европейските борси в началото на седмицата

Пазарите реагираха и на коментарите на управителят на ЕЦБ Кристин Лагард относно инфлацията в ЕС и САЩ

19:40 | 25.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от новата седмица с понижения на фона на опасенията относно коронавирусните огнища в Китай, който засенчиха новината за преизбирането на френския президент Еманюел Макрон, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 1,76% до 445,32 пункта.

Германският показател DAX отчете понижение от 1,54% до 13 924,17 пункта.

Френският индекс CAC изтри 2,01% от стойността си, смъквайки се до ниво от 6449,38 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 1,88% до 7380,54 пункта.

Във фокуса на пазарите попадна новината за победата на Макрон на президентските избори във Франция. Той получи 58,55 на сто от гласовете, докато опонентката му Марин Льо Пен успя да привлече 41,45 на сто от вота.

"Нова ера, различна от завършилия петгодишен мандат" - това обеща Еманюел Макрон в речта си пред събраните симпатизанти край Айфеловата кула в Париж.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите икономически данни от региона. Настроенията на германския бизнес неочаквано се подобряват, след като компаниите успяха да преодолеят непосредствените ефекти от инвазията на Русия в Украйна. Измерителят на очакванията на базирания в Мюнхен институт Ifo нарасна до 86,7 пункта през април от 84,9 пункта през март. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад. Индексът на настоящите условия също показва повишение.

европейски европейски

Пазарите реагираха и на коментарите на управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Според нея макар и САЩ, и Европа да се борят с ускоряващата се инфлация, те са изправени пред съвсем различно нещо. Лагард посочи, че ЕЦБ ще използва „инструментите и последователността“, които са най-подходящи за обуздаване на инфлацията. Те включват както намаляване на покупките на облигации в третото тримесечие, така и възможно постепенно увеличаване на лихвените проценти.

По отношение на продължаващата руска инвазия в Украйна заместник-председателят на европейската комисия Валдис Домбровскис обяви, че ЕС подготвя „умни санкции“ на руския петролен бизнес.

„Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да увеличим до максимум натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите“, каза Домбровскис пред в. Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още