IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" е получило две оферти за имотите си в Австрия

При балансова стойност на активите от малко над 32 млн. лв. едната оферта е за 8 млн. евро, а другата - за 7,2 млн. евро

12:20 | 26.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Монбат Груп</em></p>

Снимка: Монбат Груп

Производителят на батерии „Монбат“ АД е получил само две оферти за активите си в Австрия („Monbat Immobilien GmbH“) на стойност много под балансовата.

Това се вижда от протокола от общото събрание на акционерите на дружеството, на което те са упълномощили ръководството на дружеството да преговаря с потенциалните купувачи.

Балансовата стойност на терените, сградите и съоръженията в Шварценау, които не са с производствено предназначение, е за малко над 32 млн. лева. Едната от получените оферти е за 8 млн. евро, а другата – за 7,2 млн. евро, посочено е в протокола.

В резултат на трансакционен механизъм, реализиран в периода 2017 - 2019 г., Монбат придоби 100% от капитала на базираната в Австрия компания Aurora Immobilien GmbH, впоследствие пререгистрирана като Monbat Immobilien GmbH. 

Придобиването на Monbat Immobilen е в резултат на замяна на инвестицията на "Монбат" в „Окта лайт“. 

„Монбат“ придоби дял от капитала на „Окта Лайт“ през 2010 г., като намерението бе да бъде подкрепен инвестиционен проект за създаването на първия в Европа завод за мощни светодиоди. Огромната конкуренция в производството на светодиоди по-късно обаче увеличи неимоверно сумата на инвестициите, които „Окта лайт“ следваше да направи, за да достигне планираната ефективност и капацитет. Затова „Монбат“ избра да се фокусира върху основния си бизнес.

В периода 2017-2019 г. бяха предприети опити за продажба на инвестицията в „Окта лайт“, които приключиха неуспешно. Междувременно бе заявен интерес от потенциален инвеститор в „Окта лайт“, чието предложение бе за замяна на инвестицията на „Монбат“ в „Окта лайт“ срещу дялове на дружество, притежаващо недвижими имоти в Австрия.

От самото начало на придобиването на имотите намерението на „Монбат“ е да ги продаде, за да пренасочи средствата към основния си бизнес.

За намирането на купувач в началото на 2021 г. е сключен договор с брокерска компания за недвижими имоти, базирана в Обединеното кралство.  Брокерът е съобщил за интерес към активите на Monbat Immobilien, но поради ограниченията за пътуване и оглед по време на пандемията от Covid-19 не се стига до сделка. Впоследствие потенциалните клиенти не са потвърдили интереса си.

В момента затруднения за продажбата може да се породят и заради войната в Украйна.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 1 година
Дори не се обяснява за какви имоти, къде се намират, каква е квадратурата. Но все пак Нека да изчакат в тези инфлационни времена и да се успокои международната обстановка, цената им ще се вдигне. Пък и Монбат не са приритали за 7-8 млн.евро, всеки ще им ги даде, ако им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още