IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата логика на войната в Украйна

Руската инвазия беше плод на погрешна преценка, но зад действията на Путин стои прагматична политика

12:42 | 27.04.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Присъдата е следната: Русия нахлу в Украйна по две причини. Едната е обсесивното преследване от Москва на националистически и имперски амбиции – обединяване на двете страни и заличаването на украинската идентичност. Другата е погрешната преценка на Владимир Путин – той е изолиран и самоуверен автократ, който изигра лошо ръката си, пише за Wall Street Journal Крис Блатман, професор от Чикагския университет и автор на „Защо воюваме: Корените на войната и пътищата към мира“.

Тези теории със сигурност са верни, но годините на работа и писане за войни ме научиха, че обикновено в историята има нещо повече, пише авторът. Независимо дали става дума за световна война, инвазия на САЩ или бунт в Западна Африка, наблюдателите бързо се фокусират върху страстите и грешките и демонизират лидерите, които започват конфликт. Но повечето войни имат и стратегически корени, които са в сила успоредно със страстите и грешките. Пренебрегването им прави намирането на път към мира трудно.

Въпреки цялата си смелост Украйна беше слаба, малка страна без съюзници. Икономиката ѝ беше в застой от десетилетия. Русия се разрасна икономически и военно, докато Путин консолидираше властта. Страните от Западна Европа се отказаха от ядрената енергетика и се оказаха в огромно стратегическо неизгодно положение спрямо техния енергиен доставчик Русия. Всичко това даде на Путин огромен лост по отношение на Украйна и Западна Европа.

Въпреки слабостта на Украйна последните тенденции разтревожиха Путин и неговия вътрешен кръг. През последните 20 години украинският народ на два пъти свали проруски лидери чрез революции. Украйна беше общество, с което много руски граждани се идентифицираха и мощен пример за въстание срещу режима на Путин.

Путин можеше да използва лостовете си, за да елиминира заплахата, но войната щеше да бъде скъпа и рискована, поради което той първо опита други средства. Години наред той оказваше влияние върху украинската политика чрез пари, пропаганда, убийства и подкрепа за сепаратистите. Тези рискови инвестиции не се изплатиха - и може би тласнаха украинците по-близо до Запада и демократичното управление.

Това беше тревожна тенденция за Путин. Тъй като Украйна укрепи свободите си, смяната на режима там стана по-трудна. След като Киев се сдоби с повече ракети и дронове, разходите за инвазия нараснаха. Лостовете на Путин върху Украйна преминаха пика си. Русия имаше един последен инструмент - нахлуването, и затварящ се прозорец, за да го използва.

Колкото и да е осъдителна, това беше прагматична политика. Путин казваше на Украйна: време е да признаете силата на Русия. Откажете се от нещо. Приемете неутралност. Откажете се от нови оръжия. Откажете се от амбицията си да се присъедините към НАТО. Дайте автономия на контролираните от сепаратистите региони. Позволете ми да се меся във вашата политика. Повечето от съседите на Русия бяха принудени да направят подобни жертви.

В тази интерпретация на събитията са в сила три взаимосвързани стратегически логики. Първата произтича от липсата на вътрешни механизми за контрол върху властта на Путин. Като персонализиран владетел той не споделя цената, поемана от обикновените руснаци – например лишенията заради наказателните санкции или синовете, умиращи в битка. Тъй като можеше да игнорира тези ужаси, той прибегна твърде бързо към насилие. Това също му даде стимул да нахлуе. Украинската демокрация представляваше заплаха не защото би причинила вреда на обикновените руснаци. По-скоро тя представляваше мощен и (според Путин) опасен пример за руснаците, недоволни от авторитарното управление. Един неконтролиран Путин също така беше свободен да преследва всякакви емоционални придатъци към разширяването на руската мощ и идентичност.

Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 5
otgorata
преди 1 година
Поредният всезнайко, който получава хонорар от ЦРУ за да се обяснява колко луд е Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ей, аман оп копейнишките ви глупости, лъжи и измишльотини! Тия "заловените документи" имат същата съойност, като "ние няма да нападаме Украйна" и поредица талива лъжи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
cherney
преди 1 година
Твърдението, че в Украйна "почти нищо не зависи от народа" е пълна глупост и не отговаря на истината. Освен това, показва непознаване на постсъветското пространство и протичащите процеси там. Украинците свободно избират парламент и президент, а на всеки пет до десет години организират и Майдан. Даже в някаква степен там има повече демокрация / по отношение политическата борба, например / отколкото в някои европейски държави. Второ, в Украйна няма забрана за ползване на майчин език, като много добър пример са украинските телевизии, където често някой задава въпрос на украински, а събеседника му отговаря на руски. Например, Дмитрий Гордон, който е най-известния украински журналист, води шоуто си на руски. Друго невярно твърдение е, че опозиционни медии се забраняват. В Украйна има много медии, които преди войната правеха Зеленски на две стотинки без каквито и да е последствия за тях. А също и Порошенко преди това. Забранените в страната медии бяха собственост на Виктор Медвечук, срещу който има дело за държавна измяна. Медвечук е кръстник на една от дъщерите на Путин, но по-важно за него е, че е проект на Кремъл. Основната дейност на тези "медии" беше прокламиране на федерализиране на Украйна, т.е. вмъкване на ДНР и ЛНР в политическото тяло на Украйна под формата на тумор, който да убие страната впоследствие. Напълно погрешно е и твърдението, че се подтискат групи хора с различно самосъзнание - в Харков и Херсон 90% от населението са украинци с руско самосъзнание и руски майчин език, които симпатизираха на Русия преди войната, а днес я мразят. И накрая - паравоенни организации за репресии не съществуват. Полк "Азов" е редовна част от украинската армия. За него се твърди, че е нацистки, но това е толкова вярно, колкото и твърдението, че на Меркурий има форми на живот. За "Азов" можеш да прегледаш мнения на двама от най-известните руски журналисти - Александър Невзоров и Юлия Латинина - и ще научиш всичко. Да, има твърдения, че са нацисти, но у нас това твърдение се прокарва от откровени полуиддиоти като Валентин Вацев, Петър Волгин, Кеворк Кеворкян и Явор Дачков, а също така и от други подобни маргинали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
Руската инвазия беше плод на погрешна преценка === Абе дали е погрешна преценка показват заловените документи, сочещи, че украинската инвазия към ДЛНР и Крим е била изпреварена само с 2 дни. До момента ВСУ са загубили над 60 хиляди войничета. А можеше да е обратното. Около 4000 са се предали и нито един от пленените украински войничета не е бил кастриран, каквато е дермократическата практика на укронацидемократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
Украйна наистина е демокрация.....сравнена с русия например. Няма забрана на майчин език, даже в училище все още учиха на руски, като в бъдеще остава свободно избираем предмет. По същият начин се отнасяме с турският в България, нещо против?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
След логиката на войната на путин, авторът може да обясни на уважаемата аудитория и логиката на войните на Хитлер и тези на Чингиз хан. Поне според мен няма такава, но пишещият доста се е постарал да изпълни поръчката. Направо кърти мифки внушението, че Украйна трябва да позволи на русия да се меси във вътрешните и дела, защото представете си другите съседи го разрешавали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 1 година
нека позная... тази "друга гледна точка" си е научил от някой сайт дето завършва на .ru ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Моабет да става
преди 1 година
Не се намам да давам оценка на статията, но с едно нещо не мога да се съглася. На два пъти се споменава демокрацията в Украйна. Няма такова нещо. Украйна както и Русия власта се държи от олигарсите и почти нищо не зависи от народа. Има забрана за ползването на майчиният език. Забраняват се опозиционни медии. Преследват се определени неудобни политици. Подтискат се големи групи хора с различно самосъзнание /включително и бългаско/. Създават се паравоенни организации за репресия. Това НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още