IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: В Мариупол военни действия не се водят

Украинските власти обаче съобщават за интензивни въздушни удари в "Азовсталь", където са позиционирани военни части и цивилни

17:50 | 26.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Мариупол вече не се водят военни действия - градът е напълно освободен, е уверил руският президент Владимир Путин своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата са обсъдили по телефона ситуацията в Украйна, става ясно от съобщение на сайта на Кремъл.

Украинските власти обаче съобщават за продължаващ обстрел на стоманодобивния комплекс "Азовсталь", в който се намират украински военни, части от полка "Азов" и цивилни лица. В края на миналата седмица Владимир Путин нареди на военния министър Сергей Шойгу да отмени планирания щурм в подземията на завода, където се укриват военните.

Оттогава регионът е подложен на масивен ракетен обстрел, свидетелстват властите в Киев, цитирани от местните медии. По данни на военновъздушните сили на страната за денонощие - от 25 април до сега, на територията на завода са нанесени 35 въздушни удара, пише украинската информационна агенция УНИАН.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че ако защитниците на града бъдат избити, Украйна ще обмисли дали да участва в мирни преговори с Русия. Той на няколко пъти коментира, че опитва с посредничеството на Турция да евакуира гражданите от региона, ранените и загиналите военни от стоманодобивния комплекс.

В неделя (24 април) Зеленски разговаря с Ердоган по телефона.

Чрез Ердоган Владимир Путин е призовал Киев да поеме "политическа отговорност" и да нареди на военните и частите от полка "Азов" в региона да се предадат. "На военнопленниците ще се гарантира животът, медицинска помощ и отношение в съответствие с международните правни норми", се казва още в съобщението на Кремъл.

Двамата президенти са дискутирали още и хода на мирните преговори между Русия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Тоя не обясняваше ли и че война няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
Запада също не праща оръжия... така че всичко е точно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още