IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира доставките на газ за Полша*

Било е получено такова предупреждение от „Газпром“, като сред причините е нежеланието на Варшава да плаща в рубли, каза премиерът Матеуш Моравецки

20:02 | 26.04.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще спре доставките на газ за Полша в сряда – значително ескалиране на конфликта между Москва и Европа заради енергийните продукти покрай войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Изглежда Русия изпълнява заканата си да спре снабдяването за страните, които отказват искането на Кремъл за плащане в рубли. Според Брюксел това би било нарушение на санкциите срещу Русия и ще даде преимущество на властите в страната. Полша е една от държавите, които са особено изявени в критиките срещу Москва и също отказва да изпълнява искането за плащане в руската валута.

Основният газов доставчик на Полша PGNiG съобщи, че е бил осведомен за спиране на всички доставки от сряда. Минути по-рано руският газов гигант „Газпром“ издаде предупреждение, че Полша трябва да плати за доставките си – във вторник и в руска валута.

„Мога да потвърдя, че получихме такива заплахи от „Газпром“, които са свързани, наред с други неща, с начините на плащане“, каза премиерът Матеуш Моравецки пред репортери в Берлин. „Полша се придържа към споразуменията и може би Русия ще се опита да накаже Полша“, спирайки доставките, допълни той.

По-рано през деня полският новинарски портал Onet.pl съобщи, че Русия вече е спряла оставките на газ за Полша.

Европейските цени на газта поскъпнаха с до 17% след съобщението на медията, която се позовава на държавни източници, които не назовава. По-рано от полското правителство съобщиха, че страната разполага с достатъчно газ на съхранение, а газовият системен оператор заяви от своя страна, че е готов за евентуални съкращения на пренасяните количества.

Наближава крайният срок за първото плащане за доставките на газ през април и европейските власти опитват да намерят най-добрия начин за действие в създалата се ситуация. Европа е силно зависима от руските енергийни източници и досега до голяма степен успяваше да изключи енергийна сектор от санкциите си.

Руската агенция Interfax съобщи по-рано, че Полша не получава газ от изток през газопровода Ямал-Европа от рано сутринта на 26 април, позовавайки се на данни на газови оператори.

Полша е готова за евентуални съкращения на доставките на газ и потребителите няма да пострадат от недостиг във вторник, каза Ивона Доминиак, говорителка на газовия системен оператор Gaz System, за Bloomberg. По думите ѝ операторът не е страна по договора на PGNiG с руската „Газпром“ и не може да коментира съобщението на Onet.pl.

Отделни данни от полския оператор показват, че поръчките за руски газ за сряда от Беларус за Полша са намалели почти до нула. Това е обаче не е задължително да отразява реалните потоци на „синьо гориво“.

*Актуализирано към 21:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Мен газ и ресурси от русия не ми трябват :)) Топля се на ток (слънце), карам колата също на слънце. Защо изобщо купуваме 90% от газа от едно място ? Защо на всичкото отгоре си въведохме мораториум върху добива на газ и петрол на БГ земя и море :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейници, браво! Свършихте трудната работа на Европа, да ви отреже изцяло от приходи! Сега газа ще си го пиете, както преди това Св.Роналд ви научи да ядете пушки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Цялата руска тролей с-г-а-н се е изходила по-долу, защо ли? Полша тавариши ще оцелее и без руска газ. Не я мислете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Bobo11
преди 1 година
Perfect, I have been dreaming about it, remarkable, do it like this, you are the winners
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Кисимов
преди 1 година
Поляците имат сребърни мини, могат да си плащат занапред в твърда валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 1 година
Украйна има газ малко колкото за себе си, понеже сега почват да живеят без цивилизационни екстри, може би тази газ им остава и могат да я продадат на поляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Gocho
преди 1 година
Е те поляците много бяха мераклии така да стане ,бая зор и псувни срещу Русия хвърлиха е стана ,сега е време да се радват и да празнуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Spoko, нашето вярно куче Полша и без газ ще лае срещу Русия! Даже и без хляб и вода. Малко бело само от време на време. Както в Укростан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Елате на юг поляци, тук ще ви е по-топло. Нашия газ още не са го спрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
vanaia
преди 1 година
Цялата ситуация става супер комична: значи трябва ти газ за да можеш да работиш да се отопляваш да съществуваш две думи. Обаче си налагаш санкции срещу този който ти дава това тъй необходимо продоволствие. Санкционирания случаи Русия ми казва сори не ви искаме фалшивите пари, ако искате газ ще го плащате в нашата валута има колкото искате за всички. В следващия момент всички реват че нямало да плащат проблеми недейте бе някой да ви кара??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още