IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 800 пункта на фона на притесненията за икономическо забавяне

Nasdaq Composite се раздели с почти 4%, достигайки ново 52-седмично дъно

23:29 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършват борсовата сесия във вторник със силни понижения на фона на притесненията на инвеститорите за икономическо забавяне, съобщава CNBC.

Технологичният измерител Nasdaq Composite изтри почти 4%, достигайки ново 52-седмично дъно на ниво от 12 490,74 пункта. Той потъна още по-надълбоко на меча територия, като вече е на 23% от последния си връх.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели с над 800 пункта (2,4%) до 33 240,51 пункта. Широкият измерител S&P 500 загуби 2,8% до 4175,19 пункта.

За април S&P 500 е назад със 7,8%, Nasdaq с 12,2%, а Dow с 4,2%.

Начело на пониженията във вторник бе технологичният сектор, като инвеститорите така и не изчакаха данните за Microsoft и Alphabet, които излизат след края на редовната търговия, опасявайки се от нови разочарования като това от Netflix по-рано през месеца.

Microsoft и Alphabet загубиха по над 3,5% от цената на книжата си. Тези на Meta, Amazon и Apple също завършиха на червено със съответно спад от 3,2%, 4,6% и 3,7%.

Акциите на Netflix поевтиняха с 5,5% и достигнаха няколкогодишно дъно. Миналата седмица капитализацията на компанията се понижи с 35%, след като тя съобщи за изненадващо намаление на абонатите си през първото тримесечие.

Притесненията за състоянието на световната икономика се увеличават. Инвеститорите са разтревожени заради новия пик на коронавируса в Китай. Що се отнася до войната в Украйна, руският външен министър Сергей Лавров предупреди за реален риск от ядрена война. На този фон инфлацията в САЩ намалява търсенето на стоки – от покупка на жилища до кецове.

Tesla, която има завод в Шанхай и разчита на Китай като водещ пазар на своите автомобили, бе най-големият губещ в рамките на Nasdaq Composite с понижение на цената от над 12%.

Друг голям губещ в Nasdaq Composite бяха и производителите на чипове. Книжата на Nvidia поевтиняха с 5,6%, а тези на AMD с над 6%.

Компаниите, свързани с икономическия растеж, също бяха ударени от разпродажбите. Компонентът на Dow 3M се раздели с 3% въпреки по-добрите от очаквано резултати в отчета за тримесечието. Компанията обаче предупреди за предстоящи възможни макроикономически и геополитически предизвикателства. Акциите на UPS също поевтиняха с 3,6% въпреки силните данни за тримесечието.

Други водещи индустриални имена също записаха понижения в цените на книжата си във вторник. General Electric изтри 10,4%, а Boeing 5%.

Банковите акции също имаха затруднения на фона на намаляващата доходност по американските държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните облигации се сви до под 2,8%, а тази по 30-годишните достигна 2,845%.

Книжата на Wells Fargo изтриха от цената си 2,8%, а тези на Bank of America 2,3%.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна. Международният бенчмарк Брент прибави 3,1% към стойността си до 105,48 долара за барел, а американският сорт WTI 3,6% до 102,11 долара за барел.

Златото също поскъпна с 0,3% до 1902,4 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още