IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на печалбата на китайските производители достигна петмесечен връх

Печалбата на компаниите в Китай е нараснала с 12,2% на годишна база през март, но е подложена на натиск заради пандемията и конфликта в Украйна

11:28 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Темпът на растеж на печалбата на китайските производители е достигнал най-високото си равнище от пет месеца през март въпреки вълните от новозаразени с Covid-19 и войната в Украйна, пише Ройтерс.

Печалбата на компаниите в Китай е нараснала с 12,2% на годишна база през март, което е било най-голямото увеличение от пет месеца, показват изчисления на медията на база данните от националната статистическа служба на страната.

Спрямо януари-февруари, когато отчетеното повишение е било в размер на 5%, темпът на растеж се е ускорил.

"Влиянието на огнищата на заразата върху търсенето в някои сектори и в логистиката не е отразено изцяло от данните за март", каза Ма Ханпин, изследовател в CITIC Securities. Според него печалбата на производителите е подложена на натиск, тъй като в дългосрочен план поръчките за износ може да се изместят към задграничните пазари, а ръстът на заводските цени на едро се забавя.

През първото тримесечие на годината печалбата на компаниите се е увеличила с 8,5% на годишна база до 1,96 трлн. юана (298,97 млрд. долара). Това е понижение от 3,8 процентни пункта спрямо последното тримесечие на 2021 г.

Въпреки че ръстът на китайската икономика в размер на 4,8% надмина очакванията в началото на годината, неблагоприятното действие на противоепидемичните мерки и затварянията в страната върху потреблението, износа и имотите доведоха до опасения от рецесия.

Анализаторите предупреждават, че перспективите може допълнително да се влошат през април заради сериозните проблеми със снабдителните вериги, транспорта по суша и задръстванията по пристанищата, предизвикани от ограниченията против вируса.

След като в понеделник китайските власти разшириха обхвата за тестване за коронавирус в Пекин, предизвиквайки опасения, че столицата може да попадне под блокада, централната банка на страната пое ангажимент да подкрепи икономиката чрез целево финансиране на малкия бизнес и да разреши проблема с продължаващата репресия върху технологичните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още