IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интерфакс: Renault ще продаде дела си в "АвтоВАЗ" за една рубла

Москва дава възможност на френската компания да откупи обратно дела си в рамките на 5-6 години, изтъкна руският министър на търговията Денис Мантуров

12:23 | 27.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френската автомобилна група Renault SA отказа да коментира в сряда публикация на руската информационна агенция Интерфакс, според която компанията ще прехвърли мажоритарния си дял в автомобилния производител „АвтоВАЗ“ на руски научен институт за символичната сума от една рубла, съобщава Ройтерс. 

Renault си запазва правото да изкупи обратно своите 68% от "АвтоВАЗ" в рамките на следващите пет до шест години, съобщи Интерфакс, цитирайки руския министър на търговията Денис Мантуров. По думите му делът на френската компания в завода в Москва ще бъде прехвърлен на градските власти, което потенциално би представлявало един от първите примери за това, което руските власти възнамеряват да направят с местните активи на западните фирми.

Френската държава, която притежава 15% дял в Renault, също отказа да коментира публикацията на Интерфакс.

Renault, най-силно изложеният западен автопроизводител на сътресенията около войната в Украйна, заяви миналия месец, че ще преустанови дейността си в завода поради нарастващия натиск за прекратяване на руската си експозиция.

Мантуров каза, че Renault е решила да прехвърли дела си в „АвтоВАЗ“ на базирания в Москва Институт за изследване на автомобили и двигатели NAMI, тъй като не може да поддържа дейността си в Русия.

Сделката ще струва една рубла, добави той, като Москва все пак дава възможност на Renault да изкупи обратно дяла.

"Но ако през този период направим инвестиции, тогава това ще бъде взето предвид при разходите. Тук няма да има подаръци", категоричен е Мантуров, цитиран от Интерфакс.

Коментирайки новината на Интерфакс, анализаторите на Credit Suisse написаха, че виждат положителен резултат при решаването на проблема с активите на Renault в Русия заради опцията за тяхното обратно изкупуване. „Все пак има много неизвестни относно кога/ако руският пазар на автомобили ще се възстанови“, добавят те.

Повече от 400 компании се оттеглиха от Русия, след като тя нахлу в Украйна на 24 февруари, оставяйки след себе си активи за милиарди долари.

Русия определя действията си в Украйна като "специална операция" за разоръжаване на Украйна и защитата ѝ от фашисти. Киев и Западът казват, че обвинението на Москва във фашизъм е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ами време е да си вземаме Нефтохим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още