IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се утешават с идеята, че биткойнът няма завинаги да е като акциите

Това че биткойнът не успява да прокара свой собствен път на движение през последните месеци, е донякъде неудобен факт в криптосредите

11:09 | 03.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът може и да се представя все повече като технологична акция през последните месеци, но закоравелите криптофенове обещават, че нещата няма да са винаги така.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва леко във вторник с под 0,5% до 38 606,70 долара. Движението през последните седмици наподобява спадовете на американския фондов пазар, където технологичните акции загубиха близо 4%. Биткойнът обаче няма вечно да се държи по този начин – скоро ще започне да се движи по свой път. Или поне така обещава Майкъл Сейлър, съоснователят на MicroStrategy.

Трейдърите в момента смятат, че монетата е свързана с рисковите активи, така че ако те ги продават, продават и биткойна. Но той „очевидно не е технологична акция – всъщност е върховният актив за справяне с риска“, заяви Сейлър в интервю за CNBC.

„След време, в рамките на 4,5,6,7 години, всички ще са го разбрали. Но сега трейдърите и технократите контролират пазарната търговия на биткойна и това е тържество на схватката между тях и настроението на пазара“, казва той.

Това че биткойнът не успява да прокара свой собствен път на движение през последните месеци, е донякъде неудобен факт в криптосредите – в продължение на години монетата беше налагана като необвързан актив, такъв, който не е ограничаван от никое правителство и е малко вероятно да се повлияе от външни сили и фактори.

Но както технологичните акции, така и биткойнът отчитат движение в цените тази година заради все по-малко приспособителната политика на Федералния резерв, целяща борба с инфлацията. Това означава, че цената на токена може да се движи нагоре или надолу, както и акциите, всеки един ден. Коефициентът на 90-дневна корелация на биткойна и технологичният индекс Nasdaq 100 сега е над 0,6 – сред най-високата изобщо. (Коефициент от 1 означава, че активите са в пълен синхрон, а -1, че се движат в противоположни посоки.)

Корелацията между биткойна и технологичния индекс остава силна. Графика: Bloomberg

„Когато апетитът за риск е най-силен, тогава виждате голяма активност в криптопространството, но сега апетитът за риск се задава“, казва Шон Круз, главен трейдинг стратег на TD Ameritrade.

Но криптоинвеститорите се надяват, че този модел ще се разчупи. Въпреки мрачната прогноза за американската икономика през тази година криптовалутите може да се представят добре, казва Том Дънлийви от Messari.

Инфлацията може да се стабилизира на по-високо равнище, „нарушавайки отрицателната корелация на традиционните активи убежища в сравнение с ценните книжа“, посочва той. Според него нови алтернативи трябва да бъдат обмислени при подобен сценарий. Той прогнозира, че налагането на идеята за биткойна като по-добра версия на златото, наред с други неща, ще се затвърди още и корелацията на токена с пазара на ценни книжа ще намалее.

„Няма да е изненада, ако видим новия модел 60/40 през идните години да е нещо като 60/30/10 за ценни книжа, облигации и криптовалути“, коментира той.

Междувременно биткойн инвеститорите са свидетели на загуби от 18% тази година, докато при Nasdaq 100 понижението е от 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Разбира се, че няма да е като акциите, зад акциите има бизнес, има някакво производство или услуга и някаква стойност. Не може да се сравнява нещо с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
чекай да вдигнат лихвите... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още