IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без руски газ за Полша и България: Какво означава това за Европа?

Москва спря първите доставки на газ за континента, но това е и предупреждение към Германия. Ето най-важните въпроси и отговори

15:58 | 27.04.22 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В продължение на десетилетия енергийната политика на Европа, и по-специално на Германия, се основаваше на лоялността на Русия към договорните отношения. Но сега е ясно, че Москва вече не се интересува от стабилното енергийно партньорство.

Руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България в сряда вечерта. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Цената на природния газ реагира незабавно на подновената ескалация на пазара в сряда, като се изстреля с повече от 20% до 118 евро за мегаватчас (MWh) - най-високото ниво от почти четири седмици. В сравнение с април 2021 г. газът вече е почти седем пъти по-скъп.

През деня цените отново се понижиха до известна степен. Това се дължи главно на факта, че не се очаква физически недостиг, смятат експертите от Energy Brainpool, цитирани от германския Handelsblatt. Въпреки това пазарът остава изключително волатилен. Ето и някои въпроси и отговори.

Какви са последиците от спирането на доставките за България и Полша?

Непосредствените последици са ограничени. Полша е запълнила газовите си хранилища в голяма степен и така или иначе искаше да премине към други източници до края на годината. Страната разполага със собствен терминал за втечнен природен газ и планира скоро да завърши строителството на газопровод, по който ще се доставя газ от Норвегия. Експертът по енергетика Георг Закман от Института Bruegel казва: „Замразяването на доставките е много лесно управляемо за Полша в краткосрочен план". А договорът с „Газпром" изтича в края на годината и не се предвиждаше да бъде подновяван.

България е силно зависима от Русия, но потребява сравнително малко количество. Освен това предстои завършването на свързващ газопровод с Гърция. По него ще може да се получава газ от Азербайджан още в края на юни.

Строителната площадка на газопровода IGB в Комотини, Гърция, 21 март 2022 г. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Има ли право Русия да спре доставките на газ?

От правна гледна точка Русия няма право да го прави. Прилагат се договорите между руски и европейски компании. В тях не се споменават плащания в рубли, а цените са в евро или долари. Полската енергийна компания PGNiG обяви, че ще заведе съдебен иск срещу „Газпром“.

Какво е основанието за спиране на доставката?

Според руската информационна агенция ТАСС и двете страни не са спазили новите условия за плащане. „Газпром“ обясни, че не е получил пари за доставките през април. Българските медии съобщават, че плащането на газа за май е извършено по обичайния начин. Вероятно същото е се е случило и с Полша.

В края на март руският президент Владимир Путин поиска от западните държави да открият две нови сметки в банката на „Газпром", считано от 1 април, за да плащат за доставките на руски газ.

Изглеждаше, че много държави и компании са приели това, тъй като де факто за тях няма да има разлика. Следователно преобразуването в рубли би било задължение на „Газпромбанк“.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Има ли други причини?

Спирането на доставките трудно може да се отдели от дискусията за санкциите, която се води в момента в Европа.

Във вторник Полша обяви наказателни мерки срещу руски компании, включително „Газпром", които надхвърлят съществуващите санкции на ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда: „Съобщението на „Газпром“ за едностранно спиране на доставките на газ за клиентите в Европа е поредният опит на Русия да изнудва Европа“. Тя добави, че ЕС вече е в процес на координиране на отговора. Нарушаването на договора от страна на Русия е предупредителен сигнал и е насочен най-вече към Германия, която е особено зависима от доставките на руски газ.

Малко преди прекъсването на доставките германският министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила драстично потреблението си на руски петрол и ще бъде в състояние да замени изцяло доставките на петрол от Русия в рамките на „следващите няколко дни".

В същото време ЕК продължава с плановете си да наложи санкции на руския петролен бизнес. Според информация от средите на ЕС, публикувана в Handelsblatt, ЕК предпочита модел, при който европейците едностранно ограничават плащанията си за руски петрол, за да намалят приходите на Русия от износ.

Доставките на петрол за Европа традиционно са дори по-важен източник на валутни приходи за руската държава, отколкото износът на газ, така че плановете за санкции на Брюксел са заплашителни за Москва. От своя страна, те биха нарушили съществуващите споразумения. А със спирането на газовите доставки Путин напомня на европейците за тяхната зависимост.

Какво би означавало спирането на доставките за Германия?

В сряда сутринта притокът на газ към Германия е стабилен, съобщи Федералното министерство на икономиката. Руският газ е много по-трудно заменим от руския петрол, особено за Германия.

Германската промишленост от седмици предупреждава за остър недостиг на доставки. В случай на незабавно прекъсване на доставките Бундесбанк очаква „изтриване на брутния вътрешен продукт на Германия през текущата година от порядъка на до пет процента“.

Канцлерът Олаф Шолц застъпва позицията, че последиците от недостига трудно могат да бъдат представени с икономически модели и че щетите могат да бъдат и значително по-големи.

Централата на Gazprom Germania Gmbh в Берлин. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Могат ли страните от ЕС да си помагат взаимно?

От 2014 г. насам европейската газова мрежа е подготвена за работа без руски газ. Докато Германия и Австрия продължават да са зависими, други държави инвестират в своята независимост.

Междувременно тръбопроводите са оборудвани така, че по тях да може да се изпомпва газ в обратна посока (реверсивно). „И това вече се случва", казва газовият експерт Андреас Шрьодер от Института за пазарни проучвания ICIS. В момента газ тече от Германия към Полша. Държавите от ЕС също се ангажираха със солидарност.

Така че техническите предпоставки са налице. Но дали ще се получи, е друг въпрос. Въпреки че пазарът на газ е силно регулиран, той все още функционира на базата на частния сектор. И двете страни в подобни бизнес отношения трябва да работят заедно, за да избегнат недостиг. Ако източноевропейските хранилища трябва да бъдат запълнени чрез терминали за втечнен природен газ на Запад, това ще трябва да стане скоро. Експертът Закман казва: „Това би било истински ад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Голям праз, че няма газ. Таман да затворят тая софийска топлофикация най-накрая и софиянци да свикват на по-екологична температура в апартаментите си. А може и да започнат и да се изселват обратно в другите градове и хем работната ръка ще се разпредели по-равноемрно в държавичката, хем в Сфто ще може да се диша по-нормално. Изобщо едни ползи само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
САЩ са обсъдили с България и Полша спрените доставки на газ от Русия27 април 2022 22:41 дарикнюз САЩ са обсъдили с България и Полша спирането на доставките на газ от Руската федерация. Ходът на Москва беше разкритикуван. Това съобщи говорителят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от ТАСС.Така на практика Русия използва енергийните доставки като оръжие - нещо, което прогнозирахме, че може да направи по време на конфликта в Украйна. Затова ние, разбира се, поддържахме контакт с Европа, включително с тези страни, включително през последните 24 часа сме били в контакт с лидерите на Полша и България", допълни Псаки."От няколко месеца работим с партньори по целия свят, за да диверсифицираме доставките на природен газ за Европа, за да отговорим на краткосрочните нужди на европейските потребители, и за да заменим обемите газ, които иначе се внасят от Русия", допълни говорителката на американския президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Защо, мислите, руснаците ни спряха газа- защото ние сме най-зависими от тях- затова. И защото имат солидна 5та колона в България. Само, че- този път не познаха. Зимата СВЪРШИ, а всички, които се подмокрят от мисълта руската армия да марширува на Жълтите павета, мноооого добре да си помислят в коя държава искат да живеят- в България или в русия. Ако искат русия- прав им път- никой не ги задържа в България, НО преди да я напуснат, да се откажат от българско гражданство- и без това русия не допуска двойно гражданство. Поне един път в живота си имайте достойство и се определете къде сте, раздвоени нещастни същества..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
ДА, АВСТРИЯ КЛЯКА. БЪЛГАРИТЕ НЕ СЕ ПОДДАВАМЕ НА ИЗНУДВАНЕ. Това- харесва ти, не харесва ти- БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТАКИВА. И като считаш изнудването за нещо положително, как гледаш на това някой твой контрагент да започне да те изнудва, а....И не- не съм простачка, а българка с чест и достойнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
многодобре
преди 1 година
а Австрия кляка, така ли? Що за простащина е твоето? Не си никакъв изучен тип а си един драскащ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Неграмотен си, а очакваш някой да ти брои коментарите за нещо, различно от 0?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Добре е руските иб999рици да знаете- България НЕ КЛЯКА НА РУСКИТЕ ИЗНУДВАНИЯ. ЕУСКАТА ПРИНУДА над България води само до едно- 100 процента засилване на русофобията в България. Много е пр0сто, но не е за пр0сти или пречупени от руснаците същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
многодобре
преди 1 година
като си слагате плюсове на коментарите това не ги прави нито добри нито правдиви. Работите на принципа едно си баба знае и едно си баба бае. Някои доставчици вече плащат газта по посочената схема от Русия. Други са открили сметки в посочена от тях банка и са на път да направят плащания за газ. Явно сме много умни, защото сигурно ще купуваме препродадена ни руска газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Звездичките са Д99ухът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Какво значи това за Европа ли? Ами това е огромен червен надпис НЕ ВЯРВАЙТЕ, НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ, НЕ СТАВАЙТЕ ЗАВИСИМИ И СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ OPКИТЕ. Ето това означава, досегът до тези е отрова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още