IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отливът на пари от биткойн ETF-ите може да се окаже рекорден, но има надежда

Инвеститорите са изтеглили над 417 млн. долара от началото на месеца, показва анализ на UBS на около 160 продукта

18:01 | 30.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът изглежда заседнал – цените намаляват, търсенето онлайн на биткойна и другите криптовалути се свива, все по-малко монети се търгуват, а свързаните с криптовалути фондове отчитат значителен отлив на средства, съобщава Bloomberg.

Анализ на UBS на около 160 продукта показва, че април е напът да отчете най-големия отлив на средства от криптовалутните борсово търгувани фондове (ETF) изобщо. Инвеститорите са изтеглили над 417 млн. долара от началото на месеца. Само един продукт на Purpose отчита отлив от над 220 млн. долара от края на март насам.

С други думи: треската за криптовалути изглежда се успокоява, подобно на върховете и спадовете през 2017 г. и 2018 г. Секторът също така вече не наблюдава големия приток на нови инвеститори, който видяхме през последните две години.

Най-големият отлив на средства от биткойн ETF-ите. Графика: Bloomberg/UBS

„Голямата част от населението изглежда има слаб интерес към крипто(валутите), защото са твърде сложни, твърде волатилни, твърде странни“, казва Джеймдс Малкълм, ръководител на звеното за валутни и криптовалутни проучвания на UBS.

Криптовалутите, също като другите активи, смятани за по-рискови и волатилни, се разпродават от началото на годината, предвид затягането на паричната политика на водещите централни банки. Биткойнът достигна пик от близо 69 хил. долара през ноември, но оттогава насам цената му е надолу с близо 40%.

Търгуваните обеми на борси като Coinbase и Kraken също остават занижени и притокът на нови инвеститори пресъхва. На този фон търсенето в Google на думата „биткойн“ (Bitcoin) също е намаляло, а активността в групата в Reddit за криптовалути – на база публикации и коментари за ден – е спаднала спрямо нивата си от средата на 2021 г.

И така – какво трябва да се случи, за да може интересът да нарасне пак? Малкълм казва, че участниците в сегмента искат по-голяма регулаторна яснота – нещо, което може още да е далеч. Ако цените започнат да растат отново, и инвеститорите може да се върнат.

„Или трябват нови хора, или трябва настоящите играчи да посвещават все по-голяма част от ресурсите си на индустрията“, допълва той.

Друга причина биткойнът да е в сегашното си положение е това, че голяма част от монетите отиват в ръцете на дългосрочни притежатели. Анализ на Blockforce Capital, базиран на данни от Glassnode, отбелязва „огромното количество“ монети, сваляни от търговия в последно време. Те отиват „офлайн“ на съхранение, което означава, че е по-малко вероятно да бъдат търгувани. Не само броят неликвидни монети се увеличава, но също така и скоростта, с която това се случва.

Все по-малко монети се търгуват. Графика: Bloomberg/UBS

Но данните може би крият в себе и светлината в края на тунела. „Виждали сме такъв обем на отлив четири пъти преди това от началото на 2018 г.“, се казва в анализа. „Три от тези случаи са свързани с рязко движение в посока нагоре в цените не дълго след това“, се казва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още