IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече служители в София се завръщат в офисите

Макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи

17:12 | 28.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Petar Santini/Bloomberg</em></p>

Снимка: Petar Santini/Bloomberg

Служители на компании в София се завръщат поетапно във физическите си офиси, става ясно от проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Данните от него показват, че към април 2022 г. в 37% от запитаните компании на работа в офиса са между 30% и 50% от служителите. Година по-рано същия дял на присъствена работа са регистрирали само 4% от анкетираните компании, а 85% са отговорили, че под 30% от служителите им работят от офиса.

"С отпадането на противоепидемичните мерки служителите на все повече организации поетапно се завръщат на традиционните си работни места. От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от компаниите търсят начини и насърчават връщането на служителите си обратно в офисите", коментира Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton.

Без съществена промяна остава делът на компаниите, чиито служители предпочитат да работят изцяло от вкъщи. Спрямо проучването от април 2021 г. сега той е намалял от 9% на 7%.

Повече хора, същото пространство

Проучването показва, че макар и да се разрастват като брой служители, в краткосрочен план повечето компании не планират да увеличат наетите офис площи. Близо 60% от анкетираните продължават да наемат нови служители, но едва 1% от тях възнамеряват да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се наблюдава основно при компаниите от IT и BPO сектора, тъй като естеството на бизнеса им не налага присъствена работа. В подкрепа на това почти половината от анкетираните посочват, че са въвели хибриден модел на работа, при който служителите им прекарват само част от работното си време в офиса. 35% от участвалите в проучването осигуряват на работещите за тях неограничен достъп до офисните пространства, но също без ангажимент за постоянна присъствена работа.

Освен настъпилите промени вследствие на пандемията бизнесът на големите наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от случващото се в страната се оказват 24% от участвалите в проучването. Последиците са свързани основно с релокация на хора, преустановяване на започнати проекти или поемане на допълнителна работа заради затворени офиси в зоните на конфликта.

Проучването е проведено сред компании с общо над 35 хил. служители в София. От участниците 64% са в IT или BPO бизнеса, 23% – във финансовия сектор, 1% са компании за правни и консултантски услуги, 6% са с друг предмет на дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Нещо много подсладена тази статистика. Ходи се в офиса когато решиш. Ако някой те иска над 50% в офиса просто напускаш и отиваш при друг (ако не те кефи разбира се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още