IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика неочаквано се е свила в началото на годината

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е понижил с 1,4% през първото тримесечие, отхвърляйки прогнозите на икономистите за ръст от 1%

16:42 | 28.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика неочаквано се е свила в началото на годината, отбелязвайки спад от 1,4% на годишна база, показват данните на министерството на търговията на САЩ, цитирани от CNBC. Това е рязък обрат в тенденцията на най-доброто представяне на щатската икономика от 1984 г. насам.

Отрицателният резултат подмина дори занижените прогнози на икономистите от Dow Jones за повишение от 1%. Такива бяха и медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

За сравнение - в края на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна с 6,9%.

Нарасналият брой на новозаразени с омикрон щама в началото на година навреди на икономическата активност, като войната в Украйна и рекордната инфлация, достигнала най-високото си равнище от 1981 г. насам, също допринесоха към негативния ефект върху представянето на щатската икономика.

Цените са се покачили рязко през тримесечието, като ценовият дефлатор е нараснал с 8% спрямо отчетения ръст от 7,1% в последните три месеца на 2021 г.

Отчетеният спад в БВП се дължи на забавянето в ръста на инвестициите в частен инвентар, износа и правителствените разходи.

Положителна тенденция обаче е записало потреблението, което е нараснало с 2,7 на сто въпреки големия ценови натиск.

Въпреки че очакванията за рецесия на Wall Street продължават да са ниски, за американската икономика предстоят още предизвикателства - в опит да озапти инфлацията Федералният резерв на САЩ планира да започне серия от лихвени повишения, която може допълнително да забави икономическия растеж.

На последното си заседание регулаторът повиши лихвите за пръв път от 2018 г.

Сегашните очаквания на пазара се равняват на еквивалент от 10 увеличения в размер на 25 базисни пункта (б.п.), с които основната лихва ще достигне 2,75% до края на годината.

Освен това Фед ще започне да свива рекордния си баланс на стойност около 9 трлн. долара, евентуално още следващия месец, след като протоколите от последното заседание на банката показаха постигнат консенсус за за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара.

Въпреки че повечето икономисти все още очакват САЩ да избегне цялостна рецесия, рисковете пред икономиката продължават да са устойчиви.

От Goldman Sachs смятат, че има около 35% шанс за отрицателен растеж след година. Подобна прогноза направиха и от Deutsche Bank, които смятат, че има възможност за "значителна рецесия" в края на 2023 г. или началото на 2024 г., като тя ще е в резултат на по-агресивното от очакваното към момента затягане на паричната политика на Фед.

Всичко това идва година след като БВП на САЩ записа ръст от 5,7% - най-големият от 1984 г.

Друг доклад на министерството на труда в четвъртък показа, че броят на подадените за пръв път молби за помощи при безработица се е понижил с 5 хил. до 180 хил. в седмицата до 23 април. Данните за миналата седмица са били ревизирани в посока нагоре с хиляда броя до 185 хил. заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 1 година
Не може да бъде!!!! Руската и китайската може, но братската американска - НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още