IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск продаде акции на Tesla за 4 млрд. долара за два дни

Главният изпълнителен директор на концерна се е разделил с над 4,4 млн. акции във вторник и сряда, за да осигури финансиране за сделката за Twitter

09:57 | 29.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск е продал акции на Tesla Inc. на стойност около 4 млрд. долара през двата дни, след като постигна споразумение да купи Twitter Inc. за 44 млрд. долара, става ясно от регулаторните документи, публикувани късно в четвъртък.

Главният изпълнителен директор на Tesla съобщава в тях, че е продал общо над 4,4 млн. акции във вторник и сряда на цени между около 870 и 1000 долара за акция, показват документите.

Мъск е най-големият акционер на Tesla и преди продажбите от тази седмица е притежавал около 17% от производителя на електромобили, или повече от 172 млн. акции, показват цитирани от The Wall Street Journal данни на FactSet.

Милиардерът трябва да осигури 21 млрд. долара в брой, за да финансира сделката с Twitter. Планът му за финансиране на трансакцията включва и заеми за 12,5 млрд. долара, обезпечени с притежаваните от него акции на Tesla на стойност над 62,5 млрд. долара. Tesla и няколко банки са въвели правила, които ще изискват от него да предостави повече обезпечения, ако цената на акциите на компанията се понижи.

В четвъртък Мъск написа в Twitter: „След днешния ден не се планират нови продажби на TSLA“ (борсовият код на Tesla, б. ред.).

Продажбата на акции може да отслаби контрола на Мъск върху Tesla. Компании като Meta Platforms Inc., компанията майка на Facebook, и Alphabet Inc., компанията майка на Google, имат няколко класа акции, което дава на основателите право на глас над обикновените акционери. Tesla няма такава структура.

 

 

В допълнение към акциите, които притежава, Мъск има десетки милиони придобити опции за акции на Tesla. Той ще получи допълнителни опции за акции на стойност милиарди долари, след като производителят на електрически превозни средства отчете рекордни тримесечни печалби по-рано този месец.

Тези плащания са част от огромен пакет от възнаграждения от 2018 г., който възнаграждава Мъск, когато Tesla достигне определени показатели за ефективност.

Акциите на Tesla, най-големият производител на автомобили в света по стойност, са се понижили с около 19% от последния ден на търговия преди Мъск да разкрие своя дял в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 1 година
След продажбите пише "Нямам намерение да продавам скоро", но преди продажбите няма съобщения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още