IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Цената на газа за април трябваше да е с 25% по-висока

Дружеството е спряло добива от "Чирен" на 7 април, което оскъпява съществено суровината на пазара

10:37 | 29.04.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 7 април "Булгаргаз" не е черпил газ от газохранилището край врачанското село Чирен и това променя съществено изчисленията за цената през април, стана ясно по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Директорът на газовото дружество Людмил Йоцов коментира, че заради този факт цената на газа е 177 лева за мегаватчас.

КЕВР одобри на 1 април ценовото заявление на "Булгаргаз", в което беше изчислена цена от 142,59 лева за мегаватчас, или с почти 25% по-ниска, отколкото сочат сегашните разчети на дружеството. В момента "Чирен" обаче е от съществено значение за баланса на газовия пазар на фона на преустановените доставки на газ от "Газпром Експрот".

Йоцов увери, че доставките на газ са гарантирани през май за всички клиенти, включително и за търговците. Договорени са алтернативни доставки, но не всички договори все още са подписани, допълни още той.

"Булгаргаз" ще внесе своето заявление за цената на газа през май най-рано на 4 май, обясни още директорът на дружеството. Тогава се очаква да има пълна яснота относно количества, цени и доставчици, както и за кампанията по нагнетяването на газ в газохранилището.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров насрочи закрито заседание на 10 май, на което ще бъде обсъдено предложението на газовото дружество и ще стане ясна цената на газа за българските потребители през май.

В средата на април "Булгаргаз" внесе своята прогноза за цената на газа за май, според която суровината трябваше да поскъпне с около 5%, но всички изчисления вече не са актуални със спирането на газа от Русия. Според коментар на енергийния министър Александър Николов има шанс цената на газа да се запази поне същата през май, а финансовият министър Асен Василев дори е оптимист и смята, че газът може и да поевтинее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Mechkata
преди 1 година
Че то това е държавна политика - всичко държавно да бъде унищожено и активите продадени на частници, близки до управляващите или техни близки, приятели, бизнес партньори, братовчеди, охранители, кучета, котки ... така и със здравеопазването и с енергетиката и с който и да е печеливш или не чак толкова печеливш отрасъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Сега вземете да фалирате Булгаргаз за да може и тази компания да застане гордо до БДЖ, Топлофикация софия, вскички държавни ВиК в перманентен фалит, чакащи траншове от бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Да живеят нашите врътки! И не смейте да ги наричате корупция. Може молекулите да не са американски, може да са тоталитарно руски, но се избелват през съответните схеми. Схеми, по-прости и от Киро, но не значи, че и той не е вътре. За другото имат грижа СМРАД-овете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 1 година
"Дружеството е спряло добива от "Чирен" на 7 април" - Че то почти няма газ в Чирен. 17% пълен, под 10% обаче не може да пада изобщо по технически причини. Т.е. реално е 7% пълен и го държат за още по-черни дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още