IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките накараха Intel да даде по-слаба прогноза

Новината изпрати цената на акциите на компанията с 5% надолу

14:05 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Производителят на чипове Intel прогнозира приходи и печалба за второто тримесечие, които се оказаха под очакванията на Wall Street. Като причина за това компанията изтъкна притесненията за слабото търсене на най-големия ѝ пазар – персоналните компютри, както и по-голямата несигурност във веригите на доставките заради Covid блокадите в Китай, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията спадна с 5% по време на следборсовата търговия.

Ускоряващата се инфлация, възраждането на Covid-19 в Китай и несигурностите около войната в Украйна доведоха до пренасочване на потребителските разходи далеч от устройствата, което засегна Intel. Повече от половината от приходите на компанията за миналата година дойдоха от сегмента за продажба на процесори за персонални компютри.

„Очакваме, че Шанхай ще се отвори сравнително скоро, но това малко смекчава прогнозата ни за второто тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер. „Това не променя перспективите за годината, като очакваме, че с навлизане във второто полугодие ще има по-голямо търсене на персонални компютри“.

Докато блокадите в Китай продължават, проблемите с веригите на доставките вероятно ще засегнат клиентите на Intel по начин, който ще се отрази на бизнеса на производителя на чипове. „Смятаме, че Intel все още трябва да докаже, че може да изпълни целите от прогнозата си, преди акциите да бъдат подкрепени заради големите очаквания“, коментира Логан Пърк, анализатор в Edward Jones.

Анализатори твърдят, че пазарът на персонални компютри се отърсва от ръстовете от последните две години, когато работата и ученето от дистанция станаха причина за голямо търсене по време на пандемията.

Приходите на Client Computing Group на Intel, която прави доставки до производители на персонални компютри и която допринася най-много за приходите на компанията, са спаднали с 13 на сто до 9,3 млрд. долара през първото тримесечие.

Хардуерният гигант очаква коригираната му печалба за текущото тримесечие да е 70 цента на акция при около 18 млрд. долара приходи. Това е под средната прогноза на анализаторите за 83 цента на акция и 18,38 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Същевременно Intel е изправена пред все по-голяма конкуренция на пазара, свързан с центровете за данни. Играчи като Nvidia и Advanced Micro Devices (AMD) засилват производството си на чипове, за да обхванат преживяващия бум пазар, предвид развитието на метавселената, приложенията с изкуствен интелект и изчислителните облаци.

Приходите на високомаржовите бизнеси с изкуствен интелект и центрове за данни на Intel са нараснали с 22% до 6 млрд. долара през последното тримесечие.

Въпреки това коригираните приходи за периода са 18,4 млрд. долара, спрямо средна прогноза на анализаторите за 18,31 млрд. долара.

На коригирана база Intel е спечелила по 87 цента на акция – над очакваните 81 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още