IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не може да преодолее бариерите и да изгради верига бензиностанции

Държавната петролна компания не защитава обществения интерес и трябва да бъде закрита, сочи становище на правителството

14:42 | 29.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на горива у нас страда от липсата на ефективен контрол, не от липсата на конкуренция и по тази причина участието на държавна компания, която да изгради и управлява верига от бензиностанции, не е обосновано от пазарна гледна точка. Това пишат от Министерството на икономиката и Министерството на финансите в предложение за промени в Закона за държавните резерви и военновременни запаси, публикувани на портала за обществени обсъждания.

С тях се предлага закриването на Държавната петролна компания (ДПК). В обосновката на предложението е посочено, че няма никакво основание за съществуването на компанията от гледна точка на защита на обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горива у нас.

В доклада е посочено, че навлизането на пазара е съпроводено със сериозни пазарни бариери, които държавата няма експертизата, нито човешки и финансов капитал, да преодолее.

"В условията на свободен пазар държавата никога няма да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво", пишат министърът на икономиката Корнелия Нинова и министърът на финансите Асен Василев в становище до Министерския съвет.

Затова и в мотивите на законопроекта е записано, че създаването на ДПК води само до загуба на публични средства. Бюджетът ù за 2021 г. е в размер на 50 млн. лева.

Компанията беше създадена в началото на 2021 г. с цел подобряване на ситуацията на пазара на горива у нас и по-голям контрол. Нейното закриване беше вписано в коалиционното споразумение за управлението на страната и в края на миналата година Министерският съвет реши компанията да бъде закрита.

Всички заинтересовани страни са поканени за коментар на предложението до 12 май. След това текстовете ще бъдат внесени за дискусии в Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
ДПК беше създадена за поредната кражба на Тулупа. Разбира се че трябва да се закрие и то без много много да му се мисли. Проблемът за контрола е много сериозен, бариерите за митнически складове, резервите на държавата не бива да бъдат в други държави и плащаме за съхранението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 1 година
Напълно подкрепям. Цялото това мероприятие с ДПК беше да се откраднат едни пари от ГРОБ и Б.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още