IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпълни предупрежденията си за последващи лихвени понижения

Централната банка изненада с по-голямо лихвено намаление от очакваното и със завишени прогнози за инфлацията

15:06 | 29.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка изпълни предупрежденията си за последващи лихвени понижения - на заседанието си в петък институцията прие да намали лихвата с 300 базисни пункта до ниво от 14%, става ясно от съобщение на сайта ѝ.

В началото на април регулаторът изненадващо смъкна лихвата, като тогава предупреди, че "ако условията го позволят", показателят отново ще бъде понижен. Прогнозите на повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за понижение в размер на 200 базисни пункта - от 17% до 15%. Такива бяха и очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

банка банка

"Външната среда продължава да е предизвикателна за руската икономика и значително ограничава икономическата активност", посочват от банката, като допълват, че вече няма нарастващи рискове за ценовата и финансовата стабилност. "Скорошните седмични данни сигнализират за забавяне в текущото покачване на цените", пишат експертите от регулатора, като отново изтъкват, че лихвата може отново да бъде намалена, стига базисният сценарий да бъде изпълнен.

Според прогнозите на ведомството, ръководено от гуверньора Елвира Набиулина, годишната инфлация в Русия ще достигне 18-23% през 2022 г. и ще се забави рязко в следващите две години до съответно 5-7% през 2023 г. и 4% през 2024 г.

Последните данни показаха, че инфлацията през април е достигнала 17,6 на сто спрямо нивото от 16,7% през март.

Базисният сценарий на банката предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да се свие с между 8 и 10% тази година. Основен двигател за това ще са фактори, свързани с предлагането. През 2023 г. руската икономика ще се свие с 3% или ще бъде в застой заради "базисния ефект от първото тримесечие на 2022 г.". През 2024 г. БВП ще нарасне с 2,5-3,5 на сто, сочат още прогнозите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А и скоро няма никой да плаща газ :) Винаги може да я продадат на Китай или Индия ... стига те да я искат и някак някой да им я закара :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Веск
преди 1 година
Никакви прогнози не може да се правят преди да минат поне 3 месеца в условия на пълни санкции. Минал е едвам месец, месец и половина. Нека почакаме. Тепърва раша ще се срива. Нека се изчерпат складовете, нека разтовареното последните седмици по руски пристанища, но договорено преди 24 февруари да се изяде и изпие, па ще видим. Храни, дрехи, лекарства - всичко в раша е вносно 70-80 процента. За индустрия не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още