IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В света на големите телевизори – истинското 8K изживяване

Новата гама телевизори на Samsung е отговор на новите тенденции на пазара

17:13 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Samsung</em></p>

Снимки: Samsung

След като прекараха последните две години предимно у дома, потребителите по света започнаха да оценяват много повече големите екрани вкъщи. Проучване на Samsung и IA Collaborative показва, че 8 от 10 потребители са сменили телевизора си с по-голям, а 98% от закупилите суперголям телевизор са изключително доволни от покупката си.

Това се дължи на няколко тенденции от последните години, които не са свързани конкретно с пандемията. На първо място е насочването на потребителите към видео съдържанието. 82% от световния интернет трафик тази година ще идва от видео стрийминг и сваляне на видео, сочи прогноза на Cisco. За това спомогнаха и умните телевизори, които ни предлагат удобна свързаност и безпроблемно гледане на онлайн съдържание.

Стриймингът играе все по-голяма роля в начина, по който си почиваме и се забавляваме. Да не забравяме и гейминга, който ни предлага все по-потапящо изживяване, подходящо за наистина голям екран. Около 3 млрд. души по света играят игри по данни на Newzoo, а тази индустрия винаги е вървяла ръка за ръка с качествените екрани.

Предвид всички тези възможности хората търсят все по-премиум изживяване и най-доброто качество на картината.

В отговор на тези тенденции Samsung предлага нова гама Neo QLED телевизори, надграждайки това, което представи миналата година. Фокусът на компанията пада върху 4K и 8K моделите като начин за перфектно допълване на потребителското изживяване. сдсдс сдсдс

Защо 8К?

В технологичен план 8K телевизорите са стъпка напред спрямо 4К, а появата им е свързана именно с търсенето на по-големи екрани. Докато при 4K телевизорите можете да очаквате резолюцията да е 3840 x 2160 пиксела, то при 8K имаме цели 7680 x 4320 пиксела.

Ако допреди десетилетие беше нормално телевизорът вкъщи да е 28-инчов, сега говорим за 65-инчови екрани, просто защото технологията е достатъчно развита, че да предложи още по-добро качество на картината и пълно потапяне в съдържанието, каквото наблюдаваме при 8K моделите QN900B, QN800B, QN700B на Samsung.

Същевременно 8К е напът да се превърне в стандарт при разработката на игри и на друго визуално съдържание, тъй като този тип видео става все по-популярно.

4К и 8K революцията е следствие и от активното потребление на услуги като YouTube по света. Samsung разбра всичко това отдавна и още през 2018 г. се насочи към 8K предложенията, които днес са неизменна част от нейната екосистема от устройства.

Визията на Samsung за 8K моделите

Търсейки пътя към най-доброто 8K изживяване, южнокорейският технологичен гигант разработи процесора Neural Quantum Processor, който ползва изкуствен интелект, за да предлага невероятни детайли в изображенията, независимо от качеството на съдържанието. Така в гамата Neo QLED 2022 се предлага не една невронна мрежа, анализираща данните, а цели 20 невронни мрежи, подсилващи визуалните детайли. За потребителите това означава увеличаване на яркостта от 12 на 14-битова градация с цел повече контрол на светлинния източник.

Така при новите 8K модели QN900B, QN800B, QN700B и премиум 4К модела QN95B телевизорът контролира осветеността в 16 384 степени. За сравнение, това е четири пъти повече спрямо предлаганите преди 4096 степени.

При 8K флагмана QN900B екранът е актуализиран с т.нар. Quantum Matrix Pro технология, снабдена с 1,5 пъти повече зони за осветление от стандартната Quantum Matrix технология, надграждайки успешно по-ранните поколения.

Samsung ползва и друга важна технология – Shape Adaptive Light, която присъства в цялата гама 2022 Neo QLED. Чрез нея процесорът Neo Quantum извършва анализ на форми, контури и повърхности, благодарение на което контролира формата на светлина на елементите Quantum Mini LED. Зрителите получават картина с оптимизирана яркост и изключителна прецизност при визуализиране. сдсдсс сдсдсс

За качеството на картината се грижи високоинтелигентният алгоритъм Real Depth Enhancer, който гарантира по-голяма реалистичност, каквато потребителите търсят при гледане на филми и при играенето на игри. Тази технология е много важна при гейминга, защото анализира обектите на екрана, как са разположени те спрямо фона и предлага по-голямо внушение за дълбочината на картината.

За обичащите да гледат филми и сериал, QLED моделите от 2022 г. възпроизвеждат автентично над 2000 цвята. Добавени са и 110 нюанса на тона на кожата, намиращи се в насоките на Pantone. Всъщност гамата има първия в света сертификат „Pantone Validated” за дисплеи от Pantone, който е добре познат авторитет в областта на цветовете. Самите цветове са изключително богати и наситени благодарение на технологията Quantum Dot. Тя се състои от квантови точки с наноразмер, които носят истинско 8K изживявване, тъй като предоставят пълен обем на цветовете. Quantum HDR пък се грижи за дълбочината на всеки от цветовите детайли.

За геймърите всяко едно разсейване може да стане причина за грешка в играта, ето защо Samsung залага на антирефлексна технология, която намалява светлинните отражения. Освен това телевизорите предлагат детайлно изображение, независимо дали човек седи встрани от екрана. Сертифицираната технология на ядрото AMD FreeSync Premium Pro е предназначена да има плавно преливане на картината, без прекъсване, като същевременно визиите са с изключително висок динамичен обхват и с ниско забавяне на хода.

8К в домашната екосистема

8К моделите QN900B, QN800B, QN700B и премиум 4К предложението QN95B са част от цялостната екосистема на Samsung. 8К видео може да бъде заснето със смартфоните Samsung Galaxy S20, S21 и S22, а след това то спокойно може да се стриймва вкъщи на големия екран. Повторното изживяване на личните моменти е още по-приятно и заради мощния 8K процесор, който преобразува съдържанието. AI Upscaling функцията пък намалява шума пискел по пиксел, за да има безупречна текстура на картината, ако в крайна сметка кадрите не са с толкова висока резолюция. дфсдф дфсдф

Освен удобство в ползването на множество устройства, свързани в една екосистема, Samsung се грижи и новите ѝ телевизори да бъдат по-щадящи за потребителите, които често прекарват целия си ден във взиране в екрани. За целта е предвиден EyeComfort режим, който регулира яркостта на екрана и тоновете посредством вграден светлинен сензор и информация за изгревите и залезите. При промяна на светлината във всекидневната например, екранът започва постепенно да намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, адаптирайки се към средата.

Така, освен с личното си видео, хората могат да получат по-персонализирано преживяване и според външните условия.  

Но освен в екосистема от устройства 2022 Neo QLED гамата пасва перфектно и в дома. Samsung предлага 8К моделите си и 4K QN95B с емблематичния Infinity One Design, който има впечатляващо тънък профил и рамка Ultra Slim Frame. Дизайнът предполага по-лесно сливане на телевизора с интериора и по-потапящо изживяване за зрителите. Компанията предлага и специални аксесоари за монтаж на стената – Full Motion Slim Wallmount и Auto Rotating Wall Mount Stand, последната от които може да завърта телевизора вертикално, както се случваше при по-ранния модел Samsung The Sero.

8K бъдещето вече е настояще

Ако допреди няколко години 8K съдържанието беше рядкост, днес то се превръща в стандарт, а насочването на потребителите към големите екрани показва, че пазарът е готов за тази нова технологична стъпка напред. Тя предлага по-реалистично действие, по-живи изображения с богати цветове и детайли, както и възможност за пълно отдаване на развлеченията. 8К вече е тук, а 2022 Neo QLED гамата е доказателството, че този нов стандарт пасва добре на всеки дом, адаптирайки се перфектно към нашите нужди и предпочитания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още