IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Преговорите с Русия могат да се провалят

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че вдигането на западните санкции срещу Русия е част от мирните преговори

09:27 | 30.04.22 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Украйна и Русия си размениха обвинения в нестабилност в преговорите за прекратяване на войната в третия месец от започването ѝ, докато Русия се насочи към нападението на райони в източната част на страната, а властите в САЩ обещаха голям нов пакет, включващ оръжия за Киев, предава Ройтерс.

В изказване, публикувано в събота, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че вдигането на западните санкции срещу Русия е част от мирните преговори, които според него са „трудни“, но продължават всеки ден чрез конферентни разговори.

Лавров коментира още, че Русия иска да се отдръпне от щатския долар и да разчита по-малко на вноса, като същевременно укрепва независимостта си в ключови технологии, в отговор на санкциите заради войната.

Украинският президент Володимир Зеленски каза пред полски журналисти, че има „голям“ шанс преговорите, които не са се провеждали лично от месец, да приключат неуспешно заради руския „наръчник за убиване на хора“, съобщи агенция Интерфакс.

Украйна обвинява руските войски за зверства при изтеглянето им от райони близо до Киев. Москва отрича твърденията.

След като не успя да превземе столицата в рамките на деветседмичното си нападение, което превърна градовете в руини, уби хиляди и принуди 5 млн. украинци да избягат в чужбина, сега Москва се фокусира на изток и на юг.

Руските сили превзеха южния украински град Херсон и окупираха по-голямата част от югоизточния пристанищен град Мариупол, където Организацията на обединените нации (ООН) полага усилия да евакуира цивилни и бойци, скрити в стоманодобивен завод.

Пред китайската държавна информационна агенция Xinhua Лавров каза, че 1,02 млн. души са били евакуирани в Русия от Украйна от началото на инвазията на 24 февруари. Украйна твърди, че хиляди хора са били отведени в Русия против волята им.

Ройтерс не е успяла независимо да потвърди информацията от двете страни.

Лавров твърди, че евакуираните включват 120 хил. чужденци и хора от покдрепените от Русия отцепили се региони на Украйна – т.нар. Донецка и Луганска народни републики, които Москва призна за независими точно преди президентът Владимир Путин да обяви нахлуването в Украйна.

Москва нарича войната „специална военна операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на Украйна, целяща защита на рускоговорящите хора от преследване и да се попречи на САЩ да използват страната, за да заплашват Русия.

Украйна отхвърли твърденията на Путин за преследване и твърди, че се бори с непредизвикано разграбване на земя за пълно завземане на Донецк и Луганск, които са част от района Донбас.

От кабинета на Зеленски днес съобщават, че Русия атакува целия фронт на Донецк с ракети, артилерия и самолети, за да попречи на украинците да се прегрупират.

Великобритания и Съединените щати изрaзиха подкрепа за Украйна в мирните преговори, но казват, че е жизненоважно Киев да продължи да бъде въоръжаван. В четвъртък президентът Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ 33 млрд. долара нова помощ, като над 20 млрд. долара от тях в оръжия.

Финансирането получи подкрепа и от двете партии. Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че се надява пакетът да бъде одобрен „възможно най-скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
С терористи, убийци и изнасилвачи не се преговаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
хаха импийчмънт ... щот на тебе тъй са ти казали ... ами една благословия по майчина линия не щеш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 1 година
Сега е удобен момент за искане в парламента на импийчмънт на Радев за пропутиниската му позиция! И да си върви заедно с Йотова (позорното й изказване относно Априлското въстание) при началника им в Масква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
forexar
преди 1 година
"Украйна: Преговорите с Русия могат да се провалят " ... Естествено, 95% от силите с интереси нямат интерес войната да свърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Рашастан все така не прави разлика между "искам" и "мога" :)Време за разпадане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Германия, Финландия и Чехия също са отказали да плащат в рубли. На тях не им спират нищо. КремълскиятШизофреник пробва с най-слабият, най-колебливият България. Полша така или иначе прекртява договора с газпром. Така че трябва да се обърнеш към откачалника Митрофанова защо за Финландия и Чехия може, а за България не може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Стоенчо странно как евтиният газ е привлекателен за Германи и Австрия, но стана непривлекателен за БГ и Полша - За сега ситуацията в БГ все още не е критична но зимата такива като теб сигуно ще ви сърбят доста задниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Преговори за мир няма да има, докато русия поставя неизпълними условия - Украйна да признае крим за руски, а донбас за независим. Лавров би трябвало да е наясно че това не може да се случи. Забравете и утопиите за "денацификация и демилитаризация". Това трябва да стане но в русия, а не в югзападният ви съсед. Теорията ви как през 21-ви век, светът трябва да се раздели на сфери на влияние, претърпя пълен крах. Никой не желае да бъде " усвояван" от русия.Няма какво да предложите в замяна на своето влияние. Даже и "евтината" ви газ не е съблазнителна за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Жалко, че не искат да си приберат и крепостните селяни от другите страни - като България например. Представете си да имаме страна, в която няма копейници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
''....Лавров твърди, че евакуираните включват 120 хил. чужденци и хора от покдрепените от Русия отцепили се региони на Украйна...'' Ъхъъъм- обаче- лица с украинско самосъзнание не ''бягат'' в ръсия- ''великата спасителка от украинския национализъм в Украйна''- що така, ве, наташки;D Защо такива хора идват все в ЕС и натовски държави и никой от тях не припознава русия като ''велика освободителка и спасителка от украинския нацизъм'', а;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още