IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в законите и данъчното облагане могат да стимулират застраховането

Инвестиционните застраховки са в основата на ръста на животозастраховането за 2021 г., твърди Здравко Шушков, управител на "Корпорекс България"

15:09 | 30.04.22 г.
Промени в законите и данъчното облагане могат да стимулират застраховането

Той твърди, че въпреки войната и пандемията през последните години застрахователният пазар в България бележи траен ръст на премийния приход. Общото застраховане записва повишение от 8% за 2021 г., но делът на животозастраховането достига едва 19% от пазара, което е в силен контраст със средното ниво за ЕС.

"Общото застраховане за 2021 г. има малко под 10% ръст, а животозастраховането доста повече, но е доста по-малък процент от общия пазар за разлика от редица държави в ЕС и извън него“, отбеляза Шушков.

Той обясни, че ръстът при животозастраховането – 30% за 2021 г. – се дължи най-вече на застраховките, свързани с инвестиционни фондове, и поведението на банките по отношение на ниските и понякога отрицателни лихви по депозитите.

Според Шушков ниските лихви водят до интерес от клиентите да намерят различен от банков продукт, който да носи доходност. „Това е идеята на застраховката, свързана с инвестиционен фонд – да намали риска за клиента от евентуален лош резултат от инвестицията“, поясни експертът.

Здравко Шушков подчерта, че разпределението в сектора контрастира със средното в ЕС – 56% за животозастраховането, 19% здравно застраховане, 25% общо застраховане – като основна причина са различните законодателства в различните държави и различните преференции за данъчно облагане, които са по-слабо развити в България и търсенето е по-малко.

Има ли в България продукти, които носят данъчно облекчение? Какви ще са ефектите от войната и пандемията върху застрахователния пазар? Как да изберем най-подходящия застрахователен продукт може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още