IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Милиони тонове неизползвано зърно са блокирани в Украйна

Около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани

13:04 | 01.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Shannon VanRaes/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shannon VanRaes/Bloomberg

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че войната в Украйна оказва сериозни последици върху капацитета ѝ да доставя спешно нужната хранителна помощ на държави по целия свят, тъй като голяма част от нея е блокирана на украински пристанища, предаде DPA.

В момента около 4,5 милиона тона зърно са блокирани в украински пристанища и на кораби и не могат да бъдат използвани, каза директорът на Световната продоволствена програма (СПП/WFP) в Германия Мартин Фрик.

Износът на зърно е изключително труден, тъй като украинските пристанища и морските пътища към страната са недостъпни заради руската инвазия, посочи представителят на специализираната агенция на ООН за борба с глада в света.

Преди началото на войната Украйна беше един от водещите производители на пшеница, както и голям производител на царевица.

Много държави са зависими от евтината пшеница от Украйна. Зърното е от ключово значение за продоволствената помощ в световен мащаб. „Светът спешно се нуждае от украинските храни“, подчерта Фрик.

Той добави, че СПП до момента е осигурила храна на около 2,5 милиона украинци – повечето в самата Украйна и няколкостотин хиляди в Молдова.

Храната трябва да достигне до хванатите в капан и страдащи хора в Украйна, но също така трябва да излезе от региона и да достигне до останалия свят, за да облекчи глобалната продоволствена криза, изтъкна Фрик.

СПП се нуждае от хуманитарен достъп, както до хората, така и до пристанищата, така че износът на храни да бъде възобновен, каза Фрик и каза, че „гладът не трябва да бъде оръжие“.

Припомняме, че през седмицата започна първо извозване на украинско зърно за експертни пазари през румънското пристанище в Констанца, а при посещението си в Киев българският премиер Кирил Петков е коментирал с украинския президент Володимир Зеленски Варна да се превърне в ключова точка за украински суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Изкуствени торове се произвеждат по цял свят, копейнишки слабоум. А България е и голям производител и износител, ама откъде да знаеш ти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Циг.анс.ка мечка, танцуваща на гъдулката на дребен сибирски poм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Милиони тонове зърно блокирани? Няма да има селскостопанска година. Да си ядат зърното! Супер си е. Вие защо правите от това трагедия? О, да, трагедия е. Ние в Англия можеше да го изядем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
хахаха, къв мечок бе... деааа и тая дрипава и проскубана, танцуваща мечка дето даже пандите се готвят да шиаааят! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Ами кой ви караше да дразните Мечока? Сега ще има още ред екстри. Няма да получите и грам изкуствени торове. Рашата ще започне износа едва през юни, когато ще е много късно за торене. Пак ще трябва или да купувате от Рашата или да разширите войната, та дано успеете да откраднете нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Какви облаги от ЕС? Ние защо избягахме от там? А за русофобия вече скъпо се плаща. Укро-нацистите за 1 снаряд получават 10! Да се готвят политиците и техните слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не е верно, че е блокирано... oрkите го крадът и извозват към мopдoр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още