IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нанси Пелоси посети украинския президент Зеленски в Киев

Тя стана най-високопоставеният американски политик, който пътува до Украйна след началото на руската инвазия в страната

13:51 | 01.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE</em></p>

Снимка: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси и делегация от американски законодатели се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в събота вечерта, когато военното настъпление на Русия в източната част на Украйна беше спряно.

„Нашата делегация пътува до Киев, за да изпрати недвусмислено и звучно послание към целия свят: Америка е плътно зад Украйна“, заявиха Пелоси и членовете на Конгреса, които пътуваха с нея, в изявление, публикувано след отпътуването им. Те добавят, че Зеленски е изразил ясна необходимост от продължаване на американската помощ в областта на сигурността, икономиката и хуманитарната помощ в рамките на борбата на Украйна за отблъскване на руското настъпление, пише The Wall Street Journal.

Така Пелоси, чиято визита продължава днес в Полша, стана най-високопоставеният американски политик, който пътува до Украйна от началото на руската инвазия в страната.

„Благодарен съм Ви за този сигнал за силна подкрепа за Украйна", каза Зеленски във видеозапис от срещата им, публикуван в официалния му канал в Telegram в неделя.

„Смятаме, че Ви посещаваме, за да Ви благодарим за Вашата борба за свобода", му е отговорила Пелоси според видеозаписа от срещата. „Вашата борба е борба за всички и нашият ангажимент е да бъдем до вас, докато борбата приключи“.

Сред другите членове на делегацията са представителите на Конгреса Грегъри Микс, Адам Шиф, Барбара Лий, Бил Кийтинг, Джейсън Кроу и Джим Макгавърн.

Проявата на подкрепа, дни след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин се срещнаха със Зеленски в украинската столица, се случва на фона на засиления руски натиск за завземане на части от източната част на Украйна.

На брифинг в събота вечерта руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило украински изтребител Су-25 в Херсонска област и два украински дрона, летящи над територия, окупирана от подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецка област.

Във видеообръщението си към нацията в събота вечерта Зеленски заяви, че Русия губи военна техника и оръжия с темпове, които сериозно ще попречат на напредъка ѝ в източната част на Украйна. Той заяви, че украинските сили са унищожили повече от 1000 руски танка, почти 2500 бронетранспортьора и близо 200 руски самолета.

„Да, те все още разполагат с ракети, с които могат да нанасят удари по нашата територия", добави той. „Но тази война вече отслаби Русия толкова много, че те трябва да планират още по-малко военна техника за парада в Москва", каза той, визирайки планираните чествания на Деня на победата във Втората световна война в руската столица на 9 май.

Руските държавни медии и прокремълските канали в социалните мрежи се опитаха да изопачат доказателствата за ограничения руски напредък в Украйна. Руският депутат Олег Матвейчев заяви в неделя, че президентът Владимир Путин, който многократно е настоявал, че руската военна кампания върви по план, умишлено създава илюзията за руско поражение, за да хване Украйна и западните ѝ поддръжници неподготвени, когато руските военни засилят атаката си.

„Подобно на въжеиграч той ще се движи по ръба, поддържайки ситуацията такава, че украинците и Западът да повярват, че Русия е на ръба на колапса", заяви Матвейчев в предаване в своя канал в YouTube. „Путин иска да създаде усещането, че има някакви слаби места, че почти е загубил, и след това изведнъж да те удари в корема“.

Събитията се случиха, след като в събота около две дузини цивилни бяха евакуирани от обсадения стоманодобивен завод в Мариупол.

В събота следобед градският съвет на Мариупол обяви планове за евакуация на жителите от окупирания град. Руските държавни медии съобщиха, че група от 25 цивилни, включително шест деца, са били евакуирани от завода "Азовсталь". Боец от батальон „Азов", скрит в завода, заяви, че 20 цивилни са били успешно евакуирани, но добави, че още много ранени войници се нуждаят от незабавна медицинска помощ и призова за допълнителни хуманитарни коридори.

Руските медии показаха и видеоклипове с автомобили на ООН и Международния комитет на Червения кръст, които се подготвят за евакуация на цивилни в Мариупол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
4un4o.
преди 1 година
Удри Путине - сега е момента . Върни изчадията на АДА в къщи . А пияницатa поZелененски - насред Краснии площадь - надолу с главата пр0весен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Нанси и тя е едно рядко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 1 година
Светът се " отърва " от един *** Д.Маккейн Господ го " прибра" при себе си. Кога ще се " отървем" от престъпника и убиецът Д.Байдън и тая изкуфялата усойница. Господи " прибери " тези *** при себе си достатъчно злини направиха на човечеството ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Ей това е било голямо парти. Тия и двамата знаят как да злоупотребяват на макс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още