IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бербок: Санкциите могат да бъдат вдигнати, когато Русия се оттегли от Украйна

Оттеглянето трябва да е включително и от Крим, заяви германският външен министър

09:11 | 02.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Санкциите срещу Русия могат да бъдат вдигнати, след като нейните сили напуснат Украйна, заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок, допълвайки, че това включва и войските в Крим, който Москва анексира през 2014 г., пише Bloomberg.

Междувременно украинските военни твърдят, че руските атаки продължават на изток около Изюм, а конфликтът се простира по по-голямата част от линията на контакт в района на Донецк, която очертава проруските сепаратистки райони на страната.

„Важно е да удържим всяка санкция, която въвеждаме, ако е небходимо в продължение на години“, коментира Бербок пред обществената телевизия ARD. „Ще премахнем тези санкции, едва след като руските войски напуснат".

Но късно снощи Унгария каза, че ще наложи вето на всяко европейско предложение, което води до рестрикции на енергийния внос от Русия, обяви правителството на Виктор Орбан.

„Ясно заявихме, че никога няма да подкрепим“ разширяване на санкциите, наложени от Европейския съюз срещу Украйна в областта на енергията, посочват унгарските власти.

От своя страна, първата дама на Съединените щати Джил Байдън ще пътува до Румъния и Словакия от 5 до 9 май, разкриха от Белия дом. По време на визитата си тя ще се срещне с украински майки и деца, принудени да избягат от страната си заради войната.

Южна Корея планира да възобнови работата на посолството си в Киев от днес. По-рано служителите на посолството бяха евакуирани в украинския град Чернивци, както и в Румъния, обяви външното министерство на страната.

Губернаторът на област Харков Олег Синехубов предупреди жителите на северната и източната част на града да останат в убежищата си поради тежкия руски обстел. Ройтерс не е успяла да потвърди атаките.

Руското министерство на отбраната пък обвини украинските сили в обстрел на училище, детска градина и гробище в села в окупираната Херсонска област, обяви руската информационна агенция РИА Новости. От Украйна не са отговорили веднага на обвиненията.

Освен това вчера министерството каза, че е нанесло ракетен удар по военно летище близо до пристанищния град Одеса, разрушавайки писта и хангар, съдържащи оръжия и боеприпаси, доставени от Запада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 1 година
Цялата руска армия се е събрала в една джамия : " Около 150 тысяч верующих собрались в понедельник утром к началу праздничной молитвы внутри и вокруг Московской соборной мечети. Такие данные привел собравшимся в молельном зале глава Духовного управления мусульман (ДУМ) РФ муфтий шейх Равиль Гайнутдин перед началом своей проповеди по случаю праздника Ураза-байрам.Вокруг нашей мечети собралось около 150 тысяч верующих. И во всех остальных наших мечетях будет около 50-60 тысяч человек, сказал муфтий."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
Днес поне няма да има бомбардировки в Украйна, защото руската армия празнува свещения си празник - Рамазан Байрам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още