IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато клиентът предпочита да говори с изкуствен интелект

За хората ще останат тези задължения, в които са нужни човешко отношение и разум, казва Милена Рибарова

17:42 | 02.05.22 г.
Когато клиентът предпочита да говори с изкуствен интелект

Изкуственият интелект и продуктите, в които той се използва често, като чат ботовете и автоматизираните роботи, няма да елиминират нуждата от човешки взаимоотношения, а ще премахнат досадния труд и ще оставят интелектуалния труд и решения да се вземат от човека. Това мнение застъпи Милена Рибарова, основател на DigiTech Consult, в ефира на „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

През последните години чат ботовете претърпяват изключително голямо развитие. „Преди време чат ботовете основно отговаряха само на фиксирани фрази, нямаха развит изкуствен интелект. Сега те предлагат почти човешка комуникация и е изключителен успех, че те могат да се ползват и на български език“, поясни тя.

Рибарова представи проект на фондация „България за Украйна“ на чиято платформа съвсем скоро ще бъде пуснат чат бот с изкуствен интелект, който ще може да предостави бърз и лесен достъп на всеки бежанец, който търси информация за работа, жилища и необходими документи. Интернет страницата предлага услуги и за работодатели и предлагащи настаняване. Целта на технологията е да се облекчат както търсещите закрила, така и тези които искат да помогнат.

Гостът коментира и бизнесите в България, които евентуално биха адаптирали такива технологии.  Тя подчерта, че „те няма да елиминират човешкия елемент, когато е важен за клиента. Но има случаи, в които самият клиент предпочита да се обслужи сам, вместо да чака 6-7 минути“. Според нея трябва да има баланс, като дадени професии могат да продължат да съществуват, но монотонните задължения в тях да бъдат извършвани от бот, а за хората да останат тези задължения, в които са нужни човешко отношение и разум.

Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още