IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел: Няма данни за плащания за газ в рубли на европейска компания

Полша предлага да бъде въведен „данък солидарност" за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол

17:46 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон. <em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон. Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ, след като Москва постави изискване чуждестранните купувачи да следват механизма за конвертиране на плащанията от евро или долари в рубли. Това заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

„Комисията няма информация някоя страна или частна компания, която е готова да направи това", каза Симсон при пристигането си за срещата на енергийните министри на страните членки в Брюксел.

На днешната среща няма да се обсъждат нови санкции срещу Русия, посочи от своя страна френският министър на екологичния преход Барбара Помпили.

Тя подчерта, че заседанието днес е посветено изключително на темата за газовите доставки от Русия, а не на петрола, тъй като това само по себе си е достатъчно сложен въпрос. По думите ѝ министрите възнамеряват да изразят солидарност с Полша и България, за които "Газпром" спря доставките на синьо гориво на 27 април.

Полският енергиен министър заяви, че Варшава предлага да бъде въведен „данък солидарност" за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол.

Полша изрази също така готовност да подкрепи Германия да се откаже от руския петрол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още