IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фраза на Сергей Лавров за нацизма вбеси Израел?

Нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски произход, каза по-рано през деня руският външен министър

20:52 | 02.05.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Израел извика руския посланик заради коментари на руския външен министър за нацизма и антисемитизма, предаде AFP.

По-рано през деня израелските власти осъдиха изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски произход, и заявиха, че коментарите на Лавров са антисемитски и опасни, посочва Ройтерс.

Това е рязко влошаване на връзките между двете страни в момент, когато Израел се стреми да заеме неутрална позиция между Русия и Украйна и да запази добри отношения с Русия заради нуждите си в сферата на сигурността в Близкия изток, отбелязва AP.

„Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", заяви външният министър на Израел Яир Лапид пред новинарския сайт WhyNet. Засега няма коментар от руското посолство.

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е "расизъм от най-ниско равнище", допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните. "Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ", каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста.

Премиерът на Израел Нафтали Бенет също осъди коментарите на Лавров. "Неговите думи са неверни и техните намерения са погрешни", каза той. "Употребата на Холокоста на еврейския народ като политически инструмент трябва да спре незабавно", добави той.

Говорител на германското правителство заяви, че не си струва да коментира опитите за "пропаганда" на руското правителство и ги нарече "абсурдни".

Украйна също осъди коментарите на Лавров. "С опитите си да пренапише историята Москва просто се опитва да намери аргументи, с които да оправдае масовите убийства на украинци", написа в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че коментарите на Лавров са изложили на показ "дълбоко вкоренения антисемитизъм на руските елити".

Украинският президент Володмир Зеленски също е бил обект на критики в Израел заради опитите си да търси аналогии между конфликта в страната си и Втората световна война, отбелязва Ройтерс. В свое обръщение пред израелския парламент през март Зеленски сравни руската офанзива в Украйна с избиването на европейските евреи от нацистка Германия. Израелският мемориал на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" нарече коментарите му "безотговорни" и заяви, че омаловажават историческите факти за Холокоста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дядка, по тази логика ти си феодален роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
Отделно че, не гените, а приемането, споделянето и практикуването на идеология, прави или не човек нацист, а не гените на баща/майка. Някой да знае, примерно, Фриц Хабер какъв е бил по произход и по партийност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
neon7
преди 1 година
Четете и мислете ! ***'s Jewish Soldiers https://***.amazon.com/Hitlers-Jewish-Soldiers-Descent-Military/dp/0700613587 https://***.youtube.com/watch?v=Fh7hQScY4M
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Opките сами така се оплитат в собствените си лъжи и пропаганда, че това е резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Iron dome и готово :) Русия ще си изхаби ракетите. Аз очаквам подобно развитие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
bertram
преди 1 година
Лавров настъпи греблото. Израел може да не е голяма държава, но е супер развита откъм военни технологии и имат страхотно разузнаване + тактици. Почнат ли да оказват подкрепа на Украйна ще има още разочарования за участниците в 'специалната' операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 10
4un4o.
преди 1 година
Понякога се получава - и аз влязох в *** с целия бял - а ти се роди с много витамин D - шоколовадово - зелен ............ Ще ви изпепелим *** ваштамайкаебана и продажна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
Евреите пак ще направят гeйпарад и ще им мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
GiRo
преди 1 година
Руските тролейбуси ударно налазиха и тук да оправдават издънката на Лавров. Ребята, на черното бяло ще кажете и ще сте прави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
SPART
преди 1 година
Който познава Историята на Германия между 1929-39 г. няма да е изненадан от подобни изказвания,освен тези които се опитват да Я Пренапишат!И да - Ялмар Шахт управител на Райхсбанк точно в този период е,чист ...аааа....ариец...!Итой даже минава тънко на процеса в Нюрнберг и си умира най-спокойно около 1970 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още