IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнатите жилища у нас в началото на годината са с 13% под пика от 2007 г.

Възможно е да се стигне до свръхстроителство и голямо предлагане на жилищни имоти, които не могат да бъдат усвоени от пазара

13:26 | 03.05.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През първото тримесечие на 2022 г. в България е започнало строителството на най-много жилищни площи спрямо първите тримесечия на последните 14 години.

В исторически план кривата на започнато жилищно строителство достига своя пик през първото тримесечие на 2007 г. с общо 1 266 984 кв. м. При съпоставяне на първите три месеца на настоящата година обемът на започнатите площи е с едва 13% по-малък от най-активната 2007 година, сочат данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България (BCC.bg)

Това поражда опасения за свръхстроителство и бъдещо голямо предлагане на жилищни имоти, които не могат да бъдат усвоени от пазара, отбелязват от BCC.bg.

Все пак ентусиазмът при инвеститорите в жилищни сгради може да бъде охладен от войната в Украйна и негативните икономически последици, влияещи на реализацията на строителната продукция. Основните от тях са покачването на цените на строителните материали, намаляването на доставките им и цялостна невъзможност за планиране на инвестициите от страна на предприемачите.

Стартираните жилищни проекти в България през първото тримесечие на 2022 г. са с 19,56% по-голям обем спрямо същия период на 2021 г., сочат данните на BCC.bg. Общият им обем възлиза на 1 156 352 кв. м разгъната застроена площ.

В последните 19 години Националният регистър за ново строителство и реконструкции в България включва всеки строителен обект от етап инвестиционно намерение и го проследява в различните етапи на строителство от проект до акт 16.

Основната причина за увеличението през първото тримесечие е градското жилищно строителство, където след началото на пандемията през 2020 г. много проекти бяха забавени, а тяхната реализация започна в последните две тримесечия. Към тези фактори се добавя и високата инфлация и желанията на хората да запазят спестяванията си чрез инвестиции в имоти. 

При сградите с жилищно предназначение се отчита ръст от 19,35% за цялата страна. Общата площ на започнатите нови жилища е 1 100 791 кв. м.

Новостартираните ваканционни площи също бележат увеличение, като то е в размер на 23,96% и 55 561 кв. м РЗП. Близо 90% от тях са локализирани по Черноморието. Макар да има ръст, техният обем е сравнително по-малък спрямо общото строителство на сгради с жилищно предназначение в страната с дял от едва 4,8%.

Най-значим принос за увеличението на стартираните жилищни площи има София-град. В областта са започнати 624 032 кв. м разгъната застроена площ, което е ръст с 58,77% спрямо същия период на 2021 г. Голяма част от тези площи се реализират в кв. „Малинова долина“.

През последните години се наблюдаваха ударни темпове на нарастване на стартиралото строителство в област Пловдив. През първото тримесечие на годината обаче там има спад от 29,55%. Общо 126 057 кв. м жилищни площи са преминали в етап строеж, като разликата спрямо същия период на миналата година се дължи на няколко по-мащабни проекта, които частично изкривяват моментните стойности през 2021 г.

В област Стара Загора се отчита ръст от 142,56% и общият обем на стартиралите жилищни площи достига до 39 314 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 1 година
Тези 17% през 2007-*** година са си за разсипването на Банско. Тогава се зароди бизнес-модела " Купувате на зелено,продавате на червено",отново актуален сега.Общо взето нищо ново под слънцето,а добре забравено старо. .....И да знам.....сега щяло да е различно от тогава,тренда щял да е само нагоре,сега ситуацията била друга (според мен само будалите ще са други)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Karo
преди 1 година
Чакайте малко, лихвите още са на дъното, лесно се плащат вноските по едни грешни кредити за 20г. че и 30г. срок. Преди 20г. лихвите по ипотечните бяха на нива около 7-8%, всеки си правеше сметка и пак се наду имотния балон 2007-2008. Сега никой не си прави сметка, защото лихвите ги няма за да уравновесят пазара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Varfor
преди 1 година
Как няма да има кой да купува?Вижте в какъв инфлационен рай живеем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още