IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли все още смисъл да се говори с Путин?

2 часа и 10 минути говориха по телефона президентите на Русия и Франция – без видим ефект в посока на спиране на войната

10:59 | 04.05.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL</em></p>

 Снимка: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL

Руските войски продължават да атакуват ключови стратегически точки в Украйна с нестихваща сила. В района на Донбас те продължават да се опитват да обкръжат украинските части от север. В Мариупол руските войски атакуват стоманодобивния завод „Азовсталь“ с танкове, бронирани машини и военноморска подкрепа. А руското министерство на отбраната заяви, че с помощта на авиацията и артилерията украинските „командни пунктове" в стоманодобивния завод са „унищожени".

Междувременно за първи път от седмици насам западен правителствен ръководител се свърза с руския президент Владимир Путин. Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с Путин в продължение на 2 часа и 10 минути. След телефонния разговор руската страна публикува изявление, което още веднъж дава представа за извратения мисловен свят на Путин. Твърди се, че той е поискал да се прекратят западните оръжейни доставки за Украйна. Той също така е настоял Западът да окаже натиск върху Украйна, за да спре жестокостите. Сякаш работник в месарница твърди, че пилетата са искали да го хванат за гърлото.

Според Елисейския дворец разговорът е бил организиран след близки консултации с украинския президент Володимир Зеленски. Понастоящем Франция председателства Съвета на ЕС и предстои да бъде приет нов пакет от санкции срещу Русия.

Макрон би могъл да изиграе ролята на посредник, заяви кметът на Киев Виталий Кличко във вторник по френския новинарски канал LCI. Той вярва, че Макрон може да „договори край на войната на дипломатическия фронт". Макрон изтъкна перспективата да пътува до Киев, „ако това е полезно". Засега се въздържа да го направи и поради чувствителността на Германия.

За последен път Макрон разговаря по телефона с Путин на 29 март. Пред регионалния вестник Ouest-France Макрон обяснява, че „не е вдигал телефона, откакто е видял снимките в Буча". Той е бил „зашеметен и съкрушен" от руските зверства. Било е „трудно" да разговаряш с Путин и да „преживяваш с часове как се отричат факти". „Срещу вас седи човек, който отрича всичко, смее се и говори за постановка", продължава той.

В същото време Макрон изрази готовност да продължи да разговаря с Путин, ако украинското ръководство има полза от това. „В миналото съм се свързвал с Путин всеки път, когато украинският президент ме е молил да го направя", каза той. А полският министър-председател Матеуш Моравецки остро разкритикува телефонните разговори.

Възможно ли е Путин да вярва на собствените си лъжи? Съмнително е какво наистина се постига с такива телефонни обаждания. Макрон и други западни политици вече прекараха безкрайни часове с Путин. А сега дори и папата иска да го посети. Разбира се, всичко това е с най-добри намерения.

Е, понякога Путин позволява на няколко цивилни да избягат през хуманитарни коридори. Тогава разговорът може би би имал смисъл. Но като цяло Путин злоупотребява с тези телефонни разговори или срещи - главно за своята пропаганда. След преговорите той винаги може да се преструва, че все още е нещо като „нормален" президент, който продължава да се стреми към мир. Той е един вид повишен, а всъщност заслужава само презрение. Ако Путин няма какво да предложи за истинско мирно решение, в бъдеще при обаждания от Кремъл на Запад е по-добре да чуе едно: „Няма връзка с този номер“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 3 rate down comment 0
Oбичам България
преди 1 година
За Путин дали има смисъл да се говори бих цитирал нашия бивш вожд Бойко, който каза на един про.ст човек какво се набива ... и не беше акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А иначе с Пyттю няма никакъв смисъл да се говори, той се е превърнал в изчаткал скот, живеещ в собствения си филм. Ще е по трудния начин, с идването на тежката артилерия и стъпка по стъпка изхвърляне на opките от цялата територия на Украйна. Темпът е добър, по една opкска баталионно тактическа група изчезва на ден, това са 300 орка на Груз 200 и 600 на Груз 300. С тоя темп след месец ще трябва да мобилизират някъде по Урал, че лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, годините ти самота в панелката, провалът ти в кариерата, провалът ти в живота, са те превърнали в перфектния комплексар и мразяч на успелите и свободните хора. Жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
penman
преди 1 година
С умопобъркан нацист няма какво да си говориш! Хитлер на 21-ви век! Поддръжниците му у нас са безмозъчни, алчни същества, мечтаещи да дойде нов "9-ти септември" и те да станат новите привилигировани "активни борци". В огромното си мнозинство са от социалното и интелектуално дъно на обществото ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Верно тролейбусите налазиха ударно + едно заблудено в живота момченце :) Не може да се говори така срещу вожда, нали ребята ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
viva
преди 1 година
В този форум съм забелязал поне 5-6 ника, които мога да си заложа имането, че са типичните доносници и лакеи в реалния живот. Винаги готови да се сложат на силния и винаги слепи за истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Какво се разпореждаш с ЧУЖДА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, като с бащиния, ве= че ти утре така ще започнеш чрез незаконни референдуми да ''подаряваш'' БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ И ДА РАЗПАРЧЕТОСВАШ И БЪЛГАРИЯ= Добруджа- на Румъния; Кърджали- на турция; Варна и Бургас- на вас- руснаците- и то в УНИТАРНА БЪЛГАРИЯ...За такива като теб има само една дума- ИЗМЕННИЦИ - и то- ако имате бг. гражданство, и само едно наказание- въпреки, че България се отказа от него преди години- смъртното наказание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Твоите ''референдуми'' са НЕЗАКОННИ, ве....И като много лаеш за НЕЗАКОННИ РЕФЕРЕНДУМИ, АЗ ПРЕДЛАГАМ СИБИР ДА СИ ПРОВЕДЕ ЕДИН ТАКЪВ И ДА СЕ ОТДЕЛИ В СИБИРСКА РЕПУБЛИКА ИЗВЪН СЪСТАВА НА РФ И В ТЕРИТОРИЯТА Й ДА СЕ ВКЛЮЧВА И ЯМАЛСКОТО НАХОДИЩЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ, А РУСИЯ ДА КУПУВА ОТ НЕГО ЯМАЛСКИ СИБИРСКИ ГАЗ НА ПАЗАРНИ ЦЕНИ. Също така- нека се проведе и РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТЦЕПВАНЕ НА МОСКВА И ЛЕНИНГРАД ОТ РУСИЯ, а- и те ли ще са законни, ве, суль00...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
''... Говореше за обща архитектура на европейската сигурност, така че никоя страна да не се чувства застрашена...'' Твоят неонацист виждаше тази ''архитектура на европейска сигурност'' по следния начин- руската НЕОИМПЕРИЯ да владее България. Ти н0рмален ли си, ве, а...БЪЛГАРИЯ НАД РУСИЯ- РУСИЯ- ИНХ. БЪЛГАРИЯ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, А ВСЕКИ РУСКИ ВОЙНИК, КОЙТО ПРОБВА ВОЕННА АГРЕСИЯ ТУК, ЩЕ СТАНЕ НА кайма. ПО-ЯСНО не знам как да ти го напиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 7
viva
преди 1 година
Днешният свят е много странен и несправедлив. Да вземем нещо на супер микро ниво. В кой офис и служба няма долни доносници и ***, които години наред се занимават с плетене на интриги, злословене, мръсотийки, долни игрички, доноси и т.н. Накрая на някой "точен" ми кипнат нервите и му удари два шамара и всички го гледат като звяр, а "***" е милата жертва. А ако погледне реално човек на събитията, кой е жертвата и кой звяра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още