IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия е ненадеждна не само за Запада, но и за Русия

Ню Делхи може да е разочароващо толерантен към Путин, но едва ли ще му помогне съществено

16:28 | 11.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Неутралността на Индия в нарастващата конфронтация между Русия и Запада относно Украйна причинява терзания в западните столици. Но докато разочарованието може да е оправдано, прекомерният фокус върху нежеланието на Ню Делхи да осъди Москва или да наложи санкции пропуска важна подробност: очевидното снизхождение на Индия към Русия е до голяма степен символично. На практика е малко вероятно Ню Делхи да помогне на своя „специален и привилегирован стратегически партньор“ да отблъсне западния натиск, пише Садананд Дюме за Wall Street Journal.

Да вземем енергията. От началото на конфликта в Украйна Индия е направила поръчки за най-малко 40 млн. барела руски петрол на евтина цена – повече от два пъти повече, отколкото е закупила през цялата 2021 г. Това може да изглежда, че сигнализира за готовност да се дадат на Москва парите, от които тя отчаяно се нуждае, чрез увеличаване на вноса на енергия.

Като третия по големина вносител на петрол в света, Индия е от голямо значение за Владимир Путин. А ниската цена може да е много важна за Ню Делхи. Според проучване на Резервната банка на Индия от 2019 г., всеки допълнителен долар на барел, който Индия плаща за вноса на петрол, увеличава бюджетния дефицит на страната с 1,25 млрд. долара.

Но рязкото разширяване на вноса на петрол от Русия би представлявало няколко практически трудности за Индия. Въпреки че руският петрол може да не е изправен пред официални санкции, той все още носи репутационни рискове, които могат да подплашат частните компании в области от застраховането до логистиката и плащанията. „Те се опитаха да оберат някои намалени цени по сравнително скромни договори“, коментира Ашли Телис от Фондацията за международен мир Карнеги. „Всъщност да накараме доставчици да пренесат тази енергия до Индия се оказва голямо предизвикателство.”

Руският петрол представлява малка част от индийския внос на петрол – само около 2% през 2021 г. Въпреки скорошните си покупки Индия не е сред първите 10 вносители на руска енергия. Както външният министър Субраманям Джаишанкар посочи през април, това е малко вероятно да се промени. По-голямата част от индийската енергия идва от страни от Персийския залив, които са приятелски настроени към Америка. Към 2020 г., нейните най-големи доставчици на петрол са били Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, а водещи доставчици на газ - Катар и САЩ. С достъп до надеждни енергийни доставки от Персийския залив индийските рафинерии не трябва да се обръщат към далечна Русия.

Индийският бизнес също така е много по-дълбоко интегриран със Запада, отколкото с Русия. На ниво от приблизително 150 млрд. долара годишно, само търговията между САЩ и Индия е повече от 12 пъти по-голяма от тази между Русия и Индия. Индийските милиардери като Мукеш Амбани притежават ваканционни домове в Лондон и обучават децата си в елитните университети от Бръшляновата лига в САЩ. За много от тях по-евтината енергия просто не си струва потенциалния риск да бъдат откъснати от финансирането или потребителите на САЩ.

Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Ембаргото над Русия е добре дошло за Индия и Китай. Пазаруват изгодно петрол с 20-30 $ намаление. Те китайците и Ирански петрол си пазаряха безпроблемно. А ние обявяваме гладно-мизерна стачка и чакаме Русия да умре. Ама дали?! Тя печели двойно от как са въвели санкциите. Ние сме свикнали на демократичната мизерия вече 32 години, ама разглезените еуропейци колко ли ще устискат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
melon
преди 1 година
Имайки предвид откъде произлизат едни специфични наши съграждани, то това не би трябвало да е изненада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Г-н Нейков, не е сериозно в уважавана икономическа медия да употребявате "евтина цена".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още