IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Мъск може да направи Twitter по-лош

Милиардерът поставя под въпрос целите на Илон Мъск по отношение на социалната мрежа

21:40 | 05.05.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Бил Гейтс предупреди, че Илон Мъск може да направи Twitter „по-лош“, след като главният изпълнителен директор на Tesla обяви, че иска да купи социалната мрежа за 44 млрд. долара, пише CNBC.

На събитие на Wall Street Journal Гейтс заяви, че не е ясно как Мъск ще промени Twitter, ако поеме собствеността. Освен това подчерта притесненията си относно разпространението на дезинформация в социалните мрежи.

Съоснователят на Microsoft призна, че историята на Мъск, свързана с компаниите, в които участва, е впечатляваща, изтъквайки времето, в което той управлява Tesla и SpaceX. Гейтс вярва, че Мъск е свършил добра работа в събирането на чудесен екип от инженери в тези компании.

„Отчасти се съмнявам, че това ще се случи и този път, но трябва да бъдем отворени и никога да не подценяваме Илон“, коментира той.

Технологичният милиардер направи коментарите, след като Мъск отправи критики към него миналия месец за къси продажби на акциите на Tesla. Освен това Мъск туитна груба шега за Гейтс, за която вторият каза, че не го интересува.

Гейтс, който беше изпреварен от Мъск като най-богатия човек в света през последните години, поставя под въпрос каква е целта на Мъск що се отнася до Twitter и дали желанието му за промотиране на свободата на словото е разумно.

„Как се чувства той, ако нещо в Twitter казва „ваксините убиват хората“ или „Бил Гейтс следи хора“, пита Гейтс. „Какви са целите му за това каква ще е платформата? Това отговаря ли на идеята за не толкова екстремни лъжи, разпространяващи се толкова бързо, и за странни теории на конспирацията? Той споделя ли тази цел или не?“

Представител на Мъск не е отговорил веднага на запитването на CNBC за коментар.

През последните няколко седмици Мъск подсказа поредица начини, че може да се опита да подобри Twitter отвъд промотирането на свободното слово. Късно във вторник например той предположи, че може да започне да таксува компании „малка“ такса за ползването на платформата.

Справяне с дезинформацията

Дезинформацията за ваксините се разпространи изключително бързо в социалните мрежи по време на пандемията, а някои невярно твърдяха, че Гейтс по някакъв начин е използвал ваксините, за да имплантира 5G чипове в хората, така че да следи местоположението им.

„Това е толкова неочаквано и почти толкова странно“, казва Гейтс. „Сега, когато са обратно във физическия свят...хората идват, крещят и протестират“.

По думите му е „опасно“, когато хората „отхвърлят“ ключовия инструмент, използван за спасяване на човешки животи. Той вярва, че тези, които притежават социални мрежи, имат важна роля, когато става въпрос за грантиране на ефективно споделяне на истината.

„Когато няма лидери, на които хората вярват, които говорят за ваксини, е много трудно платформите да работят срещу това“, признава той. „Така че смятам, че имаме проблем с лидерството и имаме проблем с платформите“.

Според Гейтс е нужно „някакво истинско изобретение“, чрез което да се помогне на платформите да разпространяват истина, а е „лудости“.

„Това е огромен проблем по отношение на легитимността на изборите или медицинските иновации.. за всякакъв вид колективно поведение“, допълва той.

Фактът, че тази информация и ефикасността на лекарствата може да се разпространява бързо и евтино, трябва да бъде благословия за човечеството, казва Гейтс.

Той планира да създаде звено за социални мрежи с 3000 души, за да помогне за разпространението на точна информация за ваксините в бъдеще. Освен това милиардерът подчертава, че „добрите послания“ трябва да бъдат пренасяни от хора, които се радват на доверието на общността – като политически и етнически лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
cyclop
преди 1 година
Поне осъзнаваш ограниченията си и можеш да се съобразяваш с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Глупостта верно е до живот и е нелечима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Голям таралеж си вкара в гащите.Ся квото и да стане в Туитър все някой ще е недоволен и Мъск ще е винаги на топа на устата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
Ако правилно разбирам, скоро тръгва социалната мрежа на Тръмп и много хора я чакат с нетърпение за да бият шута на останалите борци за "свобода на словото". Може хода на Мъск да е продиктуван от това обстоятелство и той да иска да се включи в пренареждането и да извлече полза. Разбирам защо Били така вие на умряло. Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 1 година
Требе си министерство на истината по Оруел. Министерството на истината се занимаваше с информацията, забавленията, образованието и изкуствата. Министерството на мира се занимаваше с войната. Министерството на любовта поддържаше законността и реда. А Министерството на изобилието отговаряше за икономиката. ..... А ако всички останали приемаха лъжата, налагана от партията, ако всички документи твърдяха същото тогава лъжата минаваше в историята и ставаше истина. Който контролира миналото гласеше лозунгът на Партията, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото. И все пак миналото, въпреки че по своята същност е променяемо, никога не е било променяно. Това, което е вярно сега, е вярно от вечни времена за вечни времена. Беше толкова просто. Изискваше се само безкрайна поредица от победи над собствената ти памет, наричаха го Контрол над действителността, по новговор: двумисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Дезинформацията за ваксините се разпространи изключително бързо в социалните мрежи по време на пандемията - пак да припомня, говорим за дезинформацията че създават имунитет, че са 94% "ефективни", че са "напълно безопасни", че са само две дози и си "предпазен", ех... Колко много дезинформация имаше... Добре че интелигентните хора съумяваха да се ИНФОРМИРАТ относно реалното състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още