IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изчезналият ефект от лихвеното повишение на Фед понижава щатските индекси*

Инвеститорите трябва да се върнат към реалността, защото има реални предизвикателства пред щатската икономика, смята експерт

17:32 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски борсови индекси се понижават в четвъртък, изтривайки част от резките повишения, отбелязани след решението на Федералния резерв на САЩ в сряда, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява с 1,64%, или 559,94 пункта, до 33 501,12 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижава с над 2%, или 93,88 пункта, до 4206,29 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite също е на червена територия със спад от 3,21%, или 415,82 пункта, до 12 549,03 пункта.

В предходната сесия показателите завършиха на зелена територия, подкрепени от най-голямото лихвено повишение от 22 години насам в размер на 50 базисни пункта.

Председателят на Фед Джером Пауъл говори на пресконференция след края на двудневното заседание на централната банка и заяви, че той и колегите му са решени да възстановят ценовата стабилност, но това ще доведе до по-високи лихви, включително за стоки като ипотечни кредити и заеми за автомобили.

Според съоснователя на Carlyle Group Дейвид Рубенстейн инвеститорите "трябва да се върнат към реалността" относно предизвикателствата за пазарите и икономиката, включително войната в Украйна и високата инфлация.

"Очакваме две лихвени повишения от 50 базисни пункта на следващите две заседания на Фед. Следователно ще има затягане, което не смятам, че ще е толкова агресивно, че да забави икономиката... но все още трябва да признаем, че има реални икономически предизвикателства пред щатската икономика", каза експертът.

Според някои стратези на Wall Street пазарът може да премине през облекчение след покачването на цената на кредитите.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 2,89%, или 3,18 долара, до 113,32 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,68%, или 2,89 долара, до 110,7 долара за барел.

Цената на златото расте с приблизително 23 долара до 1891,7 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации отново е над 3% на ниво от 3,042%.

Най-губещи са акциите на компании за електронна търговия поради разочароващи резултати през първото тримесечие. Etsy и eBay заличават по съответно 14,32% и 6,67% от капитализацията си. Ценните книжа на Shopify поевтиняват с 16,81%, след като данните от финансовия отчет на компанията бяха под прогнозите.

Данните в четвъртък показват, че производителността в САЩ се е понижила до близо 75-годишно дъно, а броят на моблите за помощи при безработица в САЩ е нараснал с повече от очакваното.

*Към 17:16 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още