IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безлов: България може да е ключова за снабдяването на Украйна с боеприпаси

Военните заводи работят на три смени, страната ни има износ за 500 млн. евро през първото тримесечие, казва анализаторът

09:46 | 06.05.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е най-големият износител на боеприпаси в Източна Европа след Русия и може да се окаже ключова за снабдяването на Украйна, тъй като ядрото на украинската армия е въоръжено с автомати и оръжия по съветски стандарт. Данни от първото тримесечие на 2022 г. показват износ за 70 милиона евро към САЩ, и допълнително към Канада и държави от ЕС, които вероятно насочват тези боеприпаси към Украйна.

Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„През март стана ясно, че военните заводи у нас минават на три смени, а за първото тримесечие на 2022 г. България има 500 милиона евро износ. За сравнение - рекордът за най-голям износ в историята ни е през 2017 г. при войната срещу Ислямска държава, тогава общият годишен износ беше 1,2 милиарда евро."

Като се има предвид, че през януари и февруари все още е имало затишие, цифрите, които виждаме, са сериозни, смята Безлов.

Той подчертава, че чисто стратегически България е огромен източник на муниции и леко въоръжение и това поставя въпроса за риска от евентуален саботаж от страна на Русия. Гостът припомни случая с предполагаемия опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и редицата инциденти в България в периода на войната в Сирия и руското участие там. „Трябва да се вземат засилени мерки за охрана на тези заводи, както и за охрана на границите“, добавя той.

Безлов смята, че вчерашното гласуване за помощта към Украйна е компромис с цел запазване на правителството. „Очевидно има проблем с коалицията, но по-сериозният конфликт е този с ИТН, а не с БСП“, мисли той. „БСП търсеше компромис при гласуването за Украйна, докато ИТН смятат, че коалицията не се съобразява с тях“.

„Ясно е, че отношенията в коалицията са сложни, отлагат се сериозните разговори и решенията“, казва той. "Но при назряващите проблеми с инфлацията, войната и енергийните нужди на България въпросът е дали можем да си позволим нови предсрочни избори“.

Относно енергийната сигурност на страната Безлов смята, че по-големите трудности тепърва предстоят.

„Големият проблем не е сега, защото все още има газ в хранилищата и отоплителният сезон свърши. Нашата индустрия не ползва много газ в сравнение с Германия и Италия, но има предприятия, които не могат да го заменят като например Нефтохим – водородът, който произвеждат, не може да се произведе без природен газ. Ако се стигне и до петролно ембарго срещу Русия, Нефтохим ще трябва да внася петрол от Саудитска Арабия, Либия и Ирак."

Дори сега около 40% от доставките не са от Русия, но руският петрол е по-евтин, особено предвид настоящата ситуация със санкциите. Той може да се купи на 70 долара на барел вместо нормалните 100 на пазара, уточнява той. „Трябва да се отчете и че Лукойл е голям фактор като производител на Балканите; ако бъде спрян, ще има голям проблем с цената и доставките на горива на Балканите“.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
липсата ти на основни знания от световната история е очевадна ... не е лошо да се образоваш преди да пишеш глууупости по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 1 година
Историята знае много добре как САЩ силно дръпнаха напред след двете световни войни през 20-ти век, като войните благоприятно за тах (как така?) се провеждаха далече от тяхната територия. Както винаги и както и сега. Да, изобретателните американци се възползваха от войните, след като почти не дадоха жертви, но знаят как да боравят с парите. Що се отнася до България, колега-изследовател от посолството на САЩ в София пише в книгата си, България на два пъти яхна погрешния кон (тоест към Германия). И сега е така. Пак сме на погрешната страна Не се научихме да се държим на държавно ниво достойно и със свои интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 1 година
Отдавна ми писна, а и те се дискредитираха - тези неколцина СИЛНО ангажирани в полза на САЩ/НАТО, което е едно и също, "юнаци и юнакини". Някакви плоски и агитационни твърдения. ХАЙДЕ, за да покажете съпричастност и лична отговорност нека т.нар. атлантици, заедно с децата си и техните фенове да сформират един батальон (те са толкова на брой в страната) и отидат да се бият с Путин. Майната му на православието каза Пасито, нека вземе някои от порасналите му деца и замине, нищо че не знае как се държи автомат. Стига са ни агитирали за нещо, което няма да приемем. Това е агресията на САЩ срещу Русия за сметка на украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Тоя недоразвит лицемер предател знае ли кaкви ще бъдат последствията. Тоя *** си мисли " Америка е Свръх сила " която ще защити България. Тези престъпниците няма да могат да се защитят себе си *** тебе кой ще те защити. ПСВ съюз с Германи -губим войната ( някои наши градове били бомбандирани от Руските воеnни кораби ) ВСВ пак съюз с Германия -губим войната като Съветският съюз ни обявяват война . Сега съюз с Америка - няма съмнение, че" Световното зло" наречена Америка ще загуби.Руснаците за 4 ти-път ( , Османско робство ПСВ и ВСВ ) ще " дойдат" на Балканите може би с Китайците и ще " освободят" и Европа от Англосаксонската ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още