IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След поредица от скандали Джонсън изгуби бастиони в Лондон на местните избори

Консервативната партия обаче запазва подкрепата си в Централна и Северна Англия

11:39 | 06.05.22 г. 1
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: EPA/БГНЕС

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън изгуби контрол върху традиционни бастиони в Лондон и регистрира загуби на други места на местните избори, показват първоначални резултати, цитирани от Ройтерс. Избирателите наказаха правителството му заради поредицата от скандали, допълва агенцията.

Партията на Джонсън претърпя загуба в Уондсуърт, бастион на консерваторите от 1978 г., част от тенденция в британската столица, при която избирателите използваха изборите, за да изразят гнева си заради кризата с разходите на живот и наложените глоби на премиера за нарушаване на собствените му правила за блокада заради COVID-19.

За първи път опозиционната Лейбъристка партия спечели съвета в Уестминсър, където се намират повечето държавни институции. Консерваторите изгубиха контрол и над квартал Барнет, където партията печелеше на всички избори с изключение на тези през 1964 г.

„Фантастични резултати, напълно фантастични. Повярвайте ми, това е голяма повратна точка за нас от дълбините на парламентарните избори през 2019 г.“, заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър пред привърженици на партията му в Лондон.

Окончателните резултати, които се очакват по-късно в петък, ще бъдат най-значимата картина на общественото мнение, след като Консервативната партия на Джонсън спечели най-голямото си мнозинство от над 30 години на парламентарните избори през 2019 г.

Първоначалните резултати показват, че макар консерваторите да пострадаха в някои части на традиционните си южни бастиони, подкрепата за партията се е запазила в райони в Централна и Северна Англия, които подкрепиха излизането от ЕС през 2016 г.

Изборите са тест за Джонсън, след като той стана първият британски лидер в съвременната история, който нарушава закона, докато е на власт. Премиерът беше глобен миналия месец за присъствие на събиране за рожден ден в офиса му през 2020 г. в нарушение на въведените по онова време правила за социално дистанциране за ограничаване на разпространението на COVID.

Загубата в ключови съвети в Лондон, където консерваторите почти бяха изтласкани, ще засили натиска върху Джонсън, който се бори за политическото си оцеляване от месеци и е застрашен от още глоби заради присъствието си на други събирания в нарушение на блокадата.

Изборите, които се проведоха в четвъртък, ще решат съдбата на почти 7000 места в съветите, включително тези в Лондон, Шотландия и Уелс, както и на една трета от местата в по-голямата останала част на Англия.

Загубата в Уондсуърт, Барнет и Уестминстър показва как Джонсън, който спечели два мандата като кмет на Лондон, губи привлекателността си в британската столица. Подкрепата му за Brexit му коства подкрепата в Лондон, където мнозинството избиратели гласуваха за оставане в ЕС.

Извън Лондон консерваторите изгубиха контрол върху съветите в Саутхемптън, Уорчестър и Западен Оксфордшър.

Но партията не се представи толкова зле, колкото предвиждаха някои допитвания. Според едно от допитванията преди изборите консерваторите можеше да загубят около 800 места в съветите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Нито Брексит, нито разните клюкарски брътвежи са причина ,а крякането му срещу Путин и резултатите върху цените от санкциите срещу Русия Е това е което ще му изяде главата на Джонсън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още