IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на лихвите и инфлацията остави европейските борси на червено

Фед ще даде приоритет на борбата с инфлацията, смята анализатор

19:35 | 06.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Peter Boer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Boer/Bloomberg

Промяната в настроението на пазарите настъпи бързо. Само с един ден закъснение повишаването на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ вече се оценява по съвсем различен начин. До обяд централноевропейско време в четвъртък инвеститорите все още бяха доволни, че в обозримо бъдеще няма да има повишение на лихвения процент със 75 базисни пункта.

Сега обаче инвеститорите вече не вярват, че Фед ще се пребори с инфлацията и едновременно с това ще спаси икономиката от рязък срив. За Томас Олтман от инвестиционната къща QC Partners вече е ясно: „Участниците на фондовия пазар са наясно, че Фед ще даде приоритет на борбата с инфлацията“. В резултат на това в четвъртък се стигна до едновременни разпродажби на пазарите на акции и облигации.

Разпродажбите на фондовите пазари продължиха и днес, петък, а данните за пазара на труда в САЩ, които никак не бяха лоши, успяха да ограничат загубите само за кратко. Германският бенчмарк индекс Dax приключи деня със спад от 1,64% до 13 674,29 пункта.

През април на пазара на труда в САЩ бяха създадени повече работни места, отколкото се очакваше. През миналия месец са създадени 428 000 нови работни места, докато очакванията бяха за едва 400 000. Отделно изчисленото ниво на безработица остана на нивото от предходния месец - 3,6% през април - ниво, което би трябвало да съответства на целта на Фед за пълна заетост.

„Двигателят на пазара на труда в САЩ продължава да работи. Така от началото на 2021 г. силният ръст на заетостта продължава безпроблемно. Въпреки това недостигът на работна ръка все още е сериозен", казва пред Handelsblatt икономистът Бастиан Хеперле от частната банка Hauck Aufhäuser Lampe. A това е признак, че икономиката на САЩ няма да се срине толкова лесно.

Добри новини има и по линия на инфлацията: Средното почасово заплащане продължава да нараства, но с 0,3% за месеца, което е малко под прогнозата от 0,4%. На годишна база доходите са нараснали с 5,5%, което не е толкова много, колкото 5,6% през март.

Но европейските пазари отстъпиха в петък, следвайки глобалната предпазливост, след като Wall Street отбеляза най-лошия си ден от 2020 г. насам.

Паневропейският Stoxx 600 се сви с 1,6 % до края на търговията, като акциите на търговците на дребно загубиха 2%, докато почти всички сектори и основни борси завършиха на отрицателна територия. Акциите на петролните и газовите компании поскъпнаха леко с 0,7%.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с повече от 1000 пункта, а Nasdaq Composite спадна с близо 5% в четвъртък, заличавайки ралито от сряда. Първоначалното облекчение от изключването на по-агресивни повишения от страна на Федералния резерв привидно отново отстъпи място на опасенията, че един цикъл на резки повишения с цел овладяване на горещата инфлация може да навреди на икономическия растеж.

В петък сутринта (местно време) акциите в САЩ удължиха понижението си. В същото време доларът продължава да се засилва на фона на икономическите тревоги, като в петък сутринта доларовият индекс отбеляза нов 20-годишен връх.

И докато Фед на САЩ и английската централна банка вече започнаха с повишаването на основните лихвени проценти, съответни сигнали се чуха и от редиците на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според ръководителя на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало основните лихвени проценти в еврозоната може отново да се повишат над нулата до края на годината.

На този фон EuroStoxx 50 спадна с 1,82% до 3629,17 пункта. За първата седмица на май той спадна с 4,5%. В следобедните часове бенчмаркът достигна най-ниското си ниво от два месеца насам след слабия старт на фондовите пазари в САЩ - близо 3600 пункта. Макар че фондовите пазари в САЩ временно възстановиха първоначалните си понижения, това движение беше слабо. Последните данни за работните места в САЩ затрудниха инвеститорите да се ориентират в ситуацията.

Парижкият бенчмарк Cac 40 загуби 1,73% до 6258,36 пункта, а лондонският FTSE 100 падна с 1,54% до 7387,94 пункта. Водещият германски индекс Dax приключи деня със спад от 1,64% на ниво от 13 674,29 пункта. Така само за първата седмица на май той е загубил три процента. MDax на компаниите със средна капитализация се понижи с 2,07% до 28 765,55 пункта в петък. 

Сезонът на отчетите остана на фокус. Акциите на Adidas поевтиняха с 3,6%. Компанията понижи очакванията си за приходите и печалбата за цялата година до долната граница на диапазона. Причината е слабият бизнес в Китай.

Най-голямата банка в Нидерландия ING отчете спад в печалбата си в началото на годината, който бе по-лош от очакваното. „Геополитическата ситуация също оказа влияние върху финансовите ни резултати, тъй като повишеният риск от експозицията ни в Русия ни накара да направим допълнителни провизии в бизнеса на едро", заяви Бордът на директорите. Акциите загубиха 5,7% от стойността си.

Все пак добри данни имаше от германските т. нар. циклични дружества от MDax и SDax. Данните за първото тримесечие на Krones (ръст от 3,8 %) бяха определени като добри, с рекорден брой поръчки. Това би гарантирало използването на производствения капацитет за много тримесечия и сигурни продажби, твърдят брокери. Акциите на SAF-Holland поскъпнаха с 13,3%. Поддоставчикът за производителите на камиони повиши прогнозата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Макар че кризата удря основно туканка, европейските акции по се държат, само защото не бяха балонясани, но и снасят. В щатите е страшно - колеги, инвестиращи във "великите високотехнологически американски акции" реват като бити мулeта, защото отчитат загуби понякога и над 50%. За сравнение от началото на годината аз съм на плюс, а инвестирам немалко дори в Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
KPABA
преди 1 година
Браво, смачкахме путин. При нас всичко е наред, азициатците ще не бъдат роби во веки и веков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още