IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност подкрепя посредничеството на Гутериш в Украйна

В първото изявление на най-висшия орган на ООН Русия също подкрепя декларацията за намиране на мирно решение, внесена от Норвегия и Мексико

08:40 | 07.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

 Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Членовете на Съвета за сигурност на ООН подкрепиха усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за посредничество в Украйна. В изявление, подкрепено и от Русия в петък, се изразява „силна подкрепа" за усилията на Гутериш да намери мирно решение на „спора" в Украйна. В краткия текст не се споменават термините „война", „инвазия", „конфликт" или руският лингвистичен термин „специална военна операция". Това е първото изявление на висшия орган на ООН относно войната в Украйна след руската инвазия на 24 февруари.

В отговор на изявлението Гутериш посочи: „Днес за първи път Съветът за сигурност говори в един глас за мир в Украйна“. Както е казвал много пъти преди, светът трябва да се обедини, за да заглуши оръжията и да подкрепи ценностите на Устава на ООН, каза още той, цитиран от AP.

Текстът, изготвен от Норвегия и Мексико, „изразява дълбока загриженост за запазването на мира и сигурността в Украйна" и „припомня, че всички държави членки са поели ангажимент съгласно Устава на ООН да разрешават международните спорове с мирни средства".

Норвежката посланичка на ООН Мона Юл и мексиканският ѝ колега Хуан Рамон де ла Фуенте Рамирес заявиха, че с декларацията се предприемат дипломатически стъпки за прекратяване на войната.

„Милиони украинци се нуждаят от спешна хуманитарна защита и помощ", заяви Юл. „Важно е Генералният секретар да получи пълната подкрепа на Съвета за сигурност за ангажимента си за мирно разрешаване на войната в Украйна“.

Де Ла Фуенте Рамирес пояснява, че единодушното приемане на изявлението показва, че Съветът за сигурност е единен в подкрепата си за ООН и нейния генерален секретар за намиране на дипломатическо решение. Тя показвала поне „воля" за продължаване на усилията на генералния секретар.

Гутериш е получил одобрението на президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски за евакуацията на цивилни граждани главно от обсадения югоизточен пристанищен град Мариупол.

Досега ООН и Международният комитет на Червения кръст са извършили три успешни евакуации от Мариупол и околностите му. По руски данни в петък от последния украински бастион в Мариупол - стоманодобивния завод „Азовсталь" - са били евакуирани 50 цивилни, сред които и 11 деца. Украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук потвърди евакуацията на 50 цивилни. Двете страни заявиха, че евакуацията на цивилни граждани от „Азовсталь“ ще продължи и в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Даже Песков не може да измисли глупостите, които пишеш. Не разбираш ли, че с неадекватно си поведение на фона на тролейбуси, които се регистрират всеки ден да пуснат по няколко коментара, съвсем се компрометирахте ... много тъжно, жалко и грозно изглеждате, копейници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Русия е ок за мир и мирни преговори от първият ден. Но мрсният пaляк и престъпната му клика явно не желаят това, защото защитават не своят народ, а чужди интереси. Щял да подпише само капитулацията на Русия - на тоя бЕлото съвсем му е изпило мозъкът. Колкото повече време минава, толкова по-несгодни ще стават условията, които укpoпия ще се наложи да подпише. Ако спазваше Минските споразумения, щеше да си запази Донбас, сега може изцяло да загуби излазът си на море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още