IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска отлагане на петролното ембарго заради техническа подготовка

Краен вариант би било налагането на вето, но той едва ли ще се случи, прогнозира депутатът от "Продължаваме промяната"

16:00 | 08.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

България води преговори да бъде отложено за страната ни петролното ембарго на руски петрол, за да има време рафинерията ни да се подготви технически да преработва друг вид петрол, обясни пред БНТ Иван Манев, депутат от "Продължаваме промяната" и член на енергийната комисия в парламента. 

Краен вариант би било налагането на вето, но той едва ли ще се случи, прогнозира Иван Манев и поясни, че българската рафинерия в момента използва 40% неруски петрол.

"Специално за газа за нас няма проблем, можем и от днес за утре, но за петрола - там ще ни е нужно малко повече време и ние ще работим в тази посока. Путин, да не кажа Русия, неговата диктаторска политика е такава, че там не може да говорим за преговори и да говорим за нормални търговски отношения. Виждаме с "Газпром" какво се случи. Имаме чист договор, нормален, всичко е ясно разписано - кое, как се случва, защо се случва, а той решава тези неща няма да бъдат така. От тази гледна точка, докато той е на власт, утре това може да се случи и с петрола", заяви Иван Манев.

Според него е най-важно да се осигури непрекъсваемост на доставките и даде пример със стъкларските заводи, при които спиране на природния газ би довело до угасване на пещите, а възобновяването на производствената дейност - до нови пещи. При спирането на доставките на руско синьо гориво държавата не е могла да направи резервация, тъй като не е имало отворен слот, каза Иван Манев и напомни, че резервирането на количества се случва веднъж месечно.

Относно трусовете в управляващата коалиция според Иван Манев те имат обяснение - сключеното споразумение при съставянето на правителството не включва новата среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
България да наложи вето?! Сериозно ли? Такова нещо изисква мъжество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още